{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ruski base skakač Valery Rozov poginuo na Himalajima

13.11.2017. u 16:24
161
41
Ruski base skakač Valery Rozov poginuo na Himalajima
161
Ruski base skakač Valery Rozov poginuo na Himalajima
Poznati Rus Valery Rozov, koji se bavio ekstremnim sportovima među kojima su i base skokovi, poginuo je na planini Ama Dablam na Himalajima.
Rozov je poginuo u subotu u nesreći koja se dogodila dok je letio pomoću specijalnog odijela na planini Mount Ama Dablam u Nepalu. Nesretni Rus je udario u stijenu, tako da spasa nije bilo.

Lokalni mediji su objavili tragičnu vijest, a očevici su također potvrdili da je Rozov udario u stijenu nakon base skoka.

Pedesetdvogodišnji Rozov je rekorder u base skokovima, a među njegovim dostignućima je skok iz 2016. godine sa visine od 7.700 metara na planini Cho Oyu. Prije smrti je sudjelovao u projektu "Seven Summits" te mu je bio cilj zabilježiti rekordne skokove na svakom od sedam kontinenata. Ranije je skočio s Kilimandžara u Africi, Huascarana u Južnoj Americi, Elbrusa u Evropi, Ulvetanne na Antarktiku i Cho Oyua u Aziji.

Base skakači u specijalnim odijelima dostižu brzinu do 200 km/h, a uprkos tome što imaju dosta kontrole, izloženi su neočekivanim udarima vjetra. Zasad nema indikacija da je to uzrok nesreće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: