sport
0

Rusi najavili rat američkom NHL-u

FENA
Nakon što je mladi ruski hokejaš Evgeni Malkin (20) tajno napustio domovinu kako bi karijeru nastavio u Sjedinjenim Državama, ruski klubovi najavili su "rat" protiv sjevernoameričke lige u hokeju na ledu (NHL).

Čelnici vodećih ruskih klubova smatraju kako NHL liga otima mlade ruske igrače, premda imaju važeće ugovore u domovini.

"Amerikanci provode sportski terorizam. Kada su oni u pitanju zakon i ugovori ne vrijede. No, budite sigurni mi nećemo sjediti i gledati dok nam NHL liga otima najbolje igrače," poručio je Genadij Veličkin, direktor Metalurg Magnitogorska, kluba s kojim Malkin ima ugovor.

Mladog napadača izabrali su Pittsburgh Penguinsi 2004. godine kao drugi izbor na draftu i od tada Malkin pokušava karijeru nastaviti u NHL ligi. Klub ga nije želio pustiti, pa je Malkin ovoga ljeta pobjegao iz zemlje, neko se vrijeme skrivao, a onda se pojavio u Pittsburghu.

Vodstvo Metalurga je angažiralo advokata u Sjedinjenim Državama koji sprema tužbu protiv Pittsburgha, a tužbu su najavili i čelnici AK Bars Kazana, te Lokomotiv Jaroslavla. Kazan će tužiti Phoenix zbog "otmice" Envera Lisina, dok će Oilersi završiti na sudu nakon što su angažirali Alekseja Mikhnova i Andreja Taratukhina iz Lokomotiva.

Klubove su podržali predsjednik Ruskog hokejaškog saveza Vladislav Tretjak, te ministar sporta, bivši hokejaš Vjačeslav Fetisov.

"Moramo zaštiti naše klubove, Amerikanci i Kanađani se ponašaju kao kolonizatori, misle da sa šakom dolara mogu sve riješiti," kazao je Tretjak.

S druge strane "bare" dolazi druga istina. Čelnici NHL lige tvrde da su ruski klubovi odbili potpisati pravilnik oko transfera i da su se sami doveli u trenutnu situaciju. Rusija je jedina hokejaška sila koja nije željela s NHL ligom potpisati pravilnik, koji je odobrila Međunarodna hokejaška federacija. Prema tom pravilniku Metalurg bi trebao dobiti 200.000 dolara odštete za Malkina, no Rusi traže barem deset puta više.

"Slučaj Malkin je glavni razlog zašto nismo potpisali taj ugovor. Odšteta je sramotno niska i nema šansa da dozvolimo njegov prelazak u SAD za tako male novce. Tražili smo dva miliona dolara odštete, no zbog njihova bahatog i arogantnog ponašanja odšteta je upravo narasla," poručio je prvi čovjek Metalurga.