Rukomet
5

Željko Anić za Klix.ba: U ovu reprezentaciju sam ugradio sebe

Piše: A. D.
Željko Anić
Željko Anić
Sa kapitenskom trakom oko ruke ratne 1993. Željko Anić poveo je najbolje rukometaše Bosne i Hercegovine na Mediteranske igre u Montpellieru.

Nekad sjajni rukometaš i veliki patriota 22 godine kasnije u dvorani u Zaliku u rodnom Mostaru sa zanimanjem je ispratio pripreme najboljih bh. rukometaša za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

“Sve praznike, kao i ljetni odmor, provodim u Mostaru. Tu je najljepše, pratim sva zbivanja u gradu i tu su svi moji. Drago mi je što je moj grad ugostio rukometnu reprezentaciju BiH. Tokom njihovog boravka u Mostaru družio sam se sa Draganom Markovićem, Zuletom Korkarićem i Zlatanom Cipurkovićem, a stigao sam pogledati i nekoliko treninga”, kazao je Anić za Klix.ba.

Željko je nakon angažmana u reprezentaciji Halida Demirovića daleko od našeg Rukometnog saveza. Živi i radi u Francuskoj.

“Trenutno radim u Lyonu, klubu u kojemu sam nekad igrao i sa kojim sam ostvario plasman u najbolji francuski rang. Kasnije su klub zadesili problemi, pa sad igra u trećoj ligi, ali ne još zadugo. Želimo ekspresno do druge lige s obzirom na to da se situacija stabilizovala, a kasnije ponovo i do prve lige”, dodao je Anić.

Presretan je zbog plasmana rukometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

“Prije svega želim da kažem da sam presretan zbog samog plasmana u Katar. Ipak sam u ovu reprezentaciju ugradio dio sebe i kao igrač, odnosno prvi kapiten reprezentacije, a kasnije i kao trener dok sam asistirao Halidu Demiroviću. Vjerujte mi da su mi potekle suze radosnice nakon utakmice na Islandu. Najbolje znam koliko ovaj uspjeh znači našim igračima, kao i nama bivšim reprezentativcima. Posebno sam radostan zbog Prcea, Toromanovića i Terzića, koji su tu godinama. Plasman u Katar je najveća nagrada za sav njihov trud i rad. Ovo je također ogroman korak za sve buduće generacije, a ja sam uvjeren da u Kataru nećemo biti samo puki prolaznici. Uz malo sreće i oporavak Prcea možemo napraviti odličan rezultat. Grupa je neugodna, ali je sve moguće”, optimističan je Anić.

Selekcija Halida Demirovića i Željka Anića prije šest godina bila je blizu plasmana na veliko takmičenje, ali preko Mađarske se nije moglo.

“Igrački smo bili tu negdje, ali u tom trenutku organizacijski nismo bili sazreli za evropsku scenu. Ali to je bio dobar znak da smo na pravom putu. Kasnije igre i rezultati selekcije koju je birao i bira Dragan Marković, uz odlično organizovano Svjetsko juniorsko prvenstvo, pokazatelj su napretka i pravog puta. Siguran sam da ovo Svjetsko prvenstvo neće biti naša posljednja velika smotra”, smatra Anić.

Željkov sin Igor uzdanica je reprezentacije Francuske.

“Igor je trenutno na pripremama za Svjetsko prvenstvo. Francuzi su prejaki i prema mom mišljenju vrlo lako mogu na svjetski tron. Igor je bio u kombinaciji i za našu reprezentaciju, srce ga je, vjerujte mi, vuklo, ali je na kraju odlučio igrati za Francusku. Zainteresovana je bila i Hrvatska”, kazao je na kraju Anić.