Rukomet
76

Šuman: Imamo totalnu analizu Španije i Austrije, nadamo se punoj Skenderiji

Razgovarao: Omar Tipura
Bilal Šuman (Foto: Klix.ba)
Bilal Šuman (Foto: Klix.ba)
Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilal Šuman u razgovoru za Klix.ba govorio je o predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2018. godine te objasnio kakve sve promjene želi unijeti u bosanskohercegovački rukomet.

Okupljanje rukometaša počelo je 27. oktobra u hotelu "Hills" na Ilidži, ali selektor ne može od starta računati na sve rukometaše. Naime, zbog toga što se njemačka, francuska i mađarska prvenstva igraju i narednog vikenda, Šuman će sa saradnicima tek 31. oktobra imati na okupu sve igrače, pa će obaviti samo jedan trening s kompletnom ekipom pred odlazak u Španiju 1. novembra. Tako je na treningu prisustvovalo samo devet igrača.

Prvu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj bh. državni tim igra 2. novembra protiv Španije, koja je nesumnjivo apsolutni favorit naše grupe u kojoj su još Austrije i Finska. Druga kvalifikaciona utakmica našeg tima na rasporedu je 6. novembra protiv Austrije u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu.

"Generalni sekretar i ja smo morali uplatiti 25 hiljada maraka zbog spore administracije"

Iako je Savez uz veliku pomoć BH Telecoma, Klasa, ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića, hotela Hollywood i hotela Hills osigurao budžet za ove kvalifikacije kao i za sve okupljanja omladinskih selekcija, zbog sporog administrativnog sistema u BiH, sredstva nisu na vrijeme legla, pa je selektor zajedno sa generalnim sekretarom Saveza Smajom Karačićem morao uplatit 25 hiljada maraka da bi selekcija otišla u Španiju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Dobili smo sva sredstva za odigravanje kvalifikacija i za sva okupljanja omladinskih selekcija. Međutim, taj novac koji nam je obezbjeđen, još zbog administracije, zbog te procedure, nije stigao na račun. Zbog toga smo generalni sekretar i ja smo pokrili sredstva za let za Španiju kako na kraju ne bismo ostali bez karata za let što bi značilo da ne bismo igrali meč, a to bi možda rezultiralo našom suspenzijom i izbacivanjem iz kvalifikacija. Mi smo uplatili 25 hiljada maraka i sada je sve uredu. Taj problem je iza nas", kazao je selektor.

Hotel Hollywood je izašao u susret tako što će naše omladinske selekcije šest puta godišnje po oko 90 igrača i 10 oko trenera tu dolaziti na okupljanja, dok će hotel Hills biti lokacija tokom pet sedmica Evropske rukometne federacije kada se okuplja seniorska selekcija. Da bi sva sredstava obezbijedio selektor Šuman je radio i posao sportskog direktora, menadžera... Dobro došli nazad u BiH.

"Živio sam u sređenoj sredini, ovdje radim i posao sportskog direktora, menadžera..."

"Dugo sam radio u sredini gdje je sport uređen i gdje je rukomet nacionalni sport. Ovdje se ovih 40 dana bavim i poslom sportskog direktora, menadžera, jer idem obilaziti firme i institucije da bih mogao stvoriti uslove i temelje da omladinske selekcije skupljam šest puta godišnje, odnosno da našoj A selekciji obezbijedimo neophodne uslove za pravljenje prave priče što je odlazak na veliko takmičenje", kazao je Šuman.

Na spisku za mečeve protiv Španije i Austrije nalaze se Benjamin Burić, Mario Blažević, Nebojša Grahovac, Tomislav Nuić, Denni Đozić, Alen Ovčina, Faruk Vražalić, Vladimir Vranješ, Senjamin Burić, Muhamed Toromanović, Mirsad Terzić, Nikola Prce, Marin Vegar, Vladan Lončar, Duško Čelica, Marko Tarabochia, Ivan Karačić, Saša Marjanac, Mario Pavlak, Josip Perić, Marko Panić, Dejan Malinović, Kristijan Jarak i Benjamin Čičkušić.

Prvobitno su uvršeni bili i Nebojša Bojić, Vojislav Brajović, Josip Ereš i Matej Hrstić (20), ali oni su su otpali. Za razliku od Bojića koji će vjerovatno kasnije dobiti šansu, selektor Šuman je zauvijek prekrižio preostala tri imena, jer je razočaran njihovim ponašanjem kada je u pitanju dres sa državnim grbom, odnosno time što BiH ne smatraju primarnom opcijom.

"Tako će biti svim ostalima, čak i ako bude 10 ili 15 takvih. Sve dok sam ja tu na taj način se niko neće odnositi prema reprezentaciji BiH", jasan je Šuman, koji dodaje: "Ovaj spisak će se korigovati vremenom. U ovih mjesec dana pratim i Premijer ligu i iz naše lige već imam tri-četiri igrača na širem spisku. Ima tu još mnogo zanimljivih igrača koji igraju ovdje. Želim koristiti igrače odavde, ali za to treba vremena."

Novi sistem rada uveden je u sve rukometne selekcije. Svi treninzi moraju biti zabilježeni pod budnim okom svih trenera.

"Uveli smo totalno novi sistem rada u svim selekcijama. Naravno treba malo i strpljenja i vremena dok momci osjete šta želimo i kako želimo te da se to počne raditi. Želimo napraviti bazu, odnosno biblioteku podataka o svakome, da ulazimo mnogo druačije, analitički u ove utakmice", rekao je selektor BiH.

Rukometni savez BiH je posredstvom Šumana napravio veliku saradnju sa danskim klubom Koldingom gdje je Šuman kao igrač i trener proveo 20 godina, a potpisana je i saradnja sa još dvije firme - Sideline i H20.

"Sve se analizira, svaki trening mora biti zabilježen"

Potpisivanjem ugovora sa Sidelineom, gdje je Šuman jedan od vlasnika, naši treneri i igrači dobijaju vrhunske analize svojih protivnika. Tako se spremaju najveće selekcije Evrope.

"Ja sam jedan od vlasnika firme koja se bavi analizom utakmica. To je firma Sideline sport i naš Rukometni savez je dobio 200 licenci što znači da možemo pratiti igrače individualni i kolektivno. Tu imamo totalnu analizu svega. Ova firma je sa Islanda i imamo 11 uvezanih liga u Evropi i sedam rukometnih saveza. Imam preko 300 klubova u Evropi, odnosno barem 300 trenera koji me moraju kontaktirati na bilo koji način. Na taj način, ja mogu sjediti ovdje u Sarajevu i vidjeti totalnu sliku o svakom igraču. To je alat s kojim šest, od sedam saveza koji ga koriste, osvajaju medalje. To su savezi poput Danske, Švedske, Austrije, Njemačke, Islanda... sada je uzeo Savez Srbije, imali smo Savez Makedonije. To omogućava trenerima i igračima da vide šta požele, jer su utakmice analizirane. Imamo, dakle, isti analitički alat kao Danska. Imamo još sličnih stvari koje želimo implementirati ovdje", pojasnio je Šuman.

Vremena za treninge nema puno, a Šuman ga nadoknađuje time što svojim igračima šalje analize svojih protivnika.

"Pošto nemamo vremena za treninge, svim igračima sam poslao ovaj program i svi su ga instalirali na svoje uređaje. Sve videozapise koje se tiču reprezentacije Španije - šta može Španija, napad, odbrana, kontra, igrač više, igrač manje, šta mogu individualno igrači... Tako i videozapise Austrije. Tako se spremamo za ove mečeve. Igrači su dobili mnogo materijala da dođu što spremniji na okupljanje", rekao je Šuman.

Selektor od javnosti traži podršku te se nada pobjedi protiv Austrije. Vjeruje u ovaj projekat koji se pokazao uspješnim u Danskoj, rukometnoj velesili.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Treba nam podrška vas medija, podrška ljudi koji vole sport, koji vole rukomet, treba nam puna Skenderija, pobjeda protiv Austrije kako bismo bili na pravom putu za Evropsko prvenstvo. Ovo je oproban sistem u Danskoj i Koldingu gdje sam proveo 20 godina i gdje sam vidio kako se pravi ta piramida", smatra selektor, te dodaje: "Već je sve počelo da izgleda drugačije. Prije se nije dešavalo da 100 igrača dođe na okupljanje na jednom mjestu gdje rade sve selekcije i gdje radi 10 trenera koji moraju pristustvovati svakom treningu, a svaki trening mora biti upisan u program. Sve utakmice moraju biti analizirane. Svi fizički testovi svakog pojedinca moraju biti upisani. To znači da će onaj selektor koji dođe poslije mene sigurno imati ogromnu bazu, biblioteku podataka šta se radilo u selekcijama Rukometnog saveza BiH. Sve te bilješke moraju ostati u Savezu."

"Ući ćemo i u osnovne škole, počinjemo od minus 10 i trebamo podršku"

Ipak, Šuman je svjestan da je pred njim ogroman posao. Kako sam kaže, počinje iz minusa. Treba mnogo vremena, energije, strpljenja... Ali, on vjeruje u sebe.

"Počinjemo od minus 10, a ne od nule. Ovdje nisam radi svoje promocije, nego zato što zaista mislim da mogu napraviti taj sistem, tu piramidu koja će izgledati drugačije. Mislim da imam kapaciteta i znanja da to uradim", hrabro poručuje Šuman.

Reprezentativne selekcije BiH nisu jedini dio onoga što Šuman želi promijeniti. Naime, zajedno sa ljudima iz Danske želi ući i u osnovne škole širom BiH. Želi oživjeti rukomet u ovoj zemlji.

"Birat ćemo talente i omogućiti im rad i boravak u fantastičnoj akademiji u Koldingu gdje će trenirati, ići u škole, obrazovati se... Kolding će preuzeti totalnu brigu nad njima. Osim toga, sportski direktor Koldinga radi na jednom projektu koji je potpisao sa Evropskom rukometnom federacijom , a radi se o mini rukometu, gdje treniraju djeca od osam do 12 godina, te na taj način želimo ući u osnovne škole u Bosni i Hercegovini. Sve to u saradnji sa sponzorima, Rukometnim savezom BiH i Federalnim Ministarstvom za obrazovanje. Želimo, naprimjer, ući u 200 osnovnih škola za početak. Za to imamo i alat. Uskoro ćemo imati sastanak sa Ministarstvom za obrazovanje gdje ćemo predstaviti kako to treba da izgleda. Tu bi 80 posto materijala vjerovatno snosila neka danska firma, 10 posto Ministarstvo, a 10 posto Savez. Tako bi djeca uzrasta od osam do 12 godian zaigrala rukomet u na poseban način. To su važne stvari i znam kako to uraditi, ali treba malo vremena", kazao je Šuman.