Već se oprostili od plasmana na EP
55

Sramotni porazi pokazuju da su bh. rukometu neophodni rezovi

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Bh. rukometna reprezentacija poražena je u nedjelju u sarajevskoj Skenderiji od Srbije rezultatom 24:21 u kvalifikacijskoj utakmici za Evropsko prvenstvo koje se 2014. održava u Danskoj. Izabranici Dragana Markovića su u dvije utakmice upisali isto toliko poraza i praktično se već sada oprostili od plasmana na prvenstvo.

Dva sramotna poraza pokazatelj su da je RSBiH potrebna rekonstrukcija, da trebaju uraditi nešto poput Košarkaškog saveza BiH, koji je u proteke dvije godine ozbiljnim radom sa stručnim kadrom napravio pomak koji je na kraju pratio rezultat (kao prvi plasirali smo se na EP u Sloveniji). Da u našem državnom rukometnom timu nešto ne funkcioniše kako treba najbolje je pokazala utakmica u Austriji kada je krenulo nizbrdo.

Rasprodaja ugleda

Tada su bh. reprezentativci ostavili siv i bezličan dojam, a to je najavilo nemogućnost hvatanja završnice EP-a. Rasprodaja ugleda nastavljena je u okršaju sa Srbijom koja je pobijedila u Skenderiji. Gosti su se nametnuli kao hrabriji, zreliji, mudriji i uporniji u traženju očekivanog cilja. Uspjeli su i treba im čestitati. Dakako, svojom igrom pokazali su narednim gostima da se u Sarajevu nemaju čega bojati.

Da se razumijemo, porazi su sastavni dio igre, međutim, sam pristup bh. reprezentativaca bio je na niskom nivou, a to nije prihvatljivo.

Igrači koji nose dres državnog tima ne smiju praviti elementarne tehničke greške. Teško je ne primijetiti nesuglasice na relaciji selektor-igrači. Markovićevo kritiziranje pojedinih igrača (koje je on odabrao) i njihovog ponašanja može se protumačiti kao traženje alibija bez ikakvog osvrta na vlastiti rad o kojem, sada već dovoljno, govore i sami rezultati.

Oni su ispod očekivanog nivoa. Izgleda da je visok poraz u Austriji ostavio traga. Za pretpostaviti je da selektor Marković hoda po tankoj žici, jer niko ne može biti zadovoljan ovakvim radom i rezultatima.

U izvedbama našeg nacionalnog tima uočljive su oscilacije u igri, a utakmica sa Srbijom je na bolan način razotkrila sve slabosti. Ostaje da vidimo šta će uraditi čelni ljudi RSBiH po tom pitanju.

Dometi pojedinih igrača apsolutno nisu za reprezentaciju

Kada govorimo o igračkom kadru, onda treba reći da pojedinim igračima dometi apsolutno nisu za reprezentaciju. Nekim starijim se treba zahvaliti u budućim reprezentativnim avanturama. Neprihvatljivo ponašanje nedodirljivih zvjezda koje se, usput rečeno, nikada nisu nigdje plasirale, treba sankcionisati.

Prema izjavama selektora Markovića Adnan Harmandić odbio je ući u igru u drugom poluvremenu utakmice protiv Srbije - nezamislivo u ozbiljnoj selekciji. Premda će Harmandić naći mnogo razloga da obrazloži svoj neprofesionalni postupak, opravdanja nema.

Bolji poznavaoci prilika naglasit će kako je i prethodni selektor Vojislav Rađa imao određnih nesuglasica sa igračima. Na kraju su Rađi pokazana izlazna vrata.

U konačnici, neko mora odgovarati za posrtanje bh. rukometa. Neophodni su rezovi.