Nakon plasmana na Euro 2013.
0

Hadžić: Ovo je odličan rezultat; Marković: Odlazak nije bio upitan

Piše: J. Hadžiahmetović
Nakon plasmana na Evropsko košarkaško prvenstvo u Sloveniji bivši selektori košarkaške reprezentacije BiH Sabit Hadžić i Nenad Marković u razgovoru za portal Klix.ba kažu kako je tim Ace Petrovića napravio odličan rezultat, ali i to da odlazak nikada nije bio doveden u pitanje.
Sabit Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sabit Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sabit Hadžić kaže kako je reprezentacija BiH u kvalifikacijama igrala odlično, posebno sinoć protiv Gruzije u Tbilisiju kada su naši košarkaši riješili utakmicu u svoju korist rezultatom 107:103.

"Treba čestitati momcima i stručnom štabu na dobrom rezultatu. Normalno je da tim ima oscilacija jer je podmlađen", kaže Hadžić za portal Klix.ba te dodaje kako je Aco Petrović napravio dobar posao.

"Direktan plasman na Evropsko prvenstvo u jednoj ovakvoj grupi sa Latvijom i Gruzijom je izvanredan rezultat. Uz to, uvedeni su neki mladi igrači i cilj je ostvaren. Čestitam Košarkaškom savezu BiH, stručnom štabu i igračima na odličnoj organizaciji i radu", poručuje bivši selektor koji je bh. košarkašku reprezentaciju nekoliko puta vodio na Evropsko prvenstvo.

Hadžić kaže kako su svi igrači koji su igrali dali sve od sebe u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, ali vjeruje kako će za Eurobasket 2013. reprezentacija biti pojačana sa još nekim igračima tako da će Teletović, Đedović i Wright biti rasterećeniji.

"Tu ima i povrijeđenih igrača koji će se vratiti kao što su Nemanja Gordić i Edin Bavčić. Mislim da će oni dati novi kvalitet reprezentaciji što će nam i trebati u Sloveniji", pojašnjava Hadžić.

I Nenad Marković, selektor juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine i košarkaška legenda, kaže kako su naši reprezentativci jučer zasluženo savladili Gruziju što nam daje velike šanse da budemo prvi u grupi.

"Naš odlazak na Evropsko prvenstvo nikada nije bio upitan. Imali smo uspona i padova u toku kvalifikacija što je normalno zbog malog fonda igrača i povreda koje su nas zadesile prije kvalifikacija, koje su uvijek nezgodne. Za to je dokaz reprezentacija Srbije koja je u ove kvalifikacije ušla veoma prepotentno misleći da je mačiji kašalj", kaže Marković za portal Klix.ba.

Nenad Marković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nenad Marković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marković misli kako je dobro to što oko reprezentacije BiH vlada euforija i ona se mora iskoristiti na najbolji način.

"Državne i ostale institucije moraju shvatiti šta im je činiti. Mislim da u našoj košarci ima puno dobrih mladih igrača kojima treba obezbjediti dobre uslove za rad kako bi i u budućnosti imali nove teletoviće i đedoviće", kaže popularni Neno.

Naša reprezentacija u subotu igra posljednju utakmicu kvalifikacija za Eurobasket 2013. protiv Rumunije u Skenderiji.