Rukomet
169

Rukometni savez dobio zabranu vođenja prvenstva BiH: Sporna utakmica iz maja prošle godine

Piše: O. T.
Foto: RK Neretva
Foto: RK Neretva
U maju prošle godine u posljednjem kolu rukometne Prve lige Federacije BiH za žene u sezoni 2014/15. presudnu utakmicu za plasman u Premijer ligu igrale su rukometašice Neretve iz Jablanice i Jedinstvo Adlera iz Tuzle. Slavila je ekipa Jedinstva rezultatom 21:20 i prošla u veći rang. No, priča se nije tu završila...

RK Neretva je uputio žalbu Rukometnom savezu u kojoj je naveo niz nepravilnosti u vezi ovog meča. Kako nisu dobili odgovor, iz kluba su odlučili da na Općinskom sudu u Sarajevu nastave ovaj slučaj. Sud je odlučio zabraniti sve aktivnosti Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine u vezi sa takmičenjem Prvenstva BiH za sezonu 2015/2016, sve dok se ne donese odluka o žalbi RK Neretva. Generalni sekretar Saveza Smajo Karačić kazao je da će sjednica biti održana sutra i da će Upravni odbor razmotriti žalbu.

"Upravni odbor sutra razmatra odluku"

"Zabrana traje do konačnog rješavanja žalbe o kojoj će se rješavati sutra u 16 sati na sjednici Upravnog odbora. U žalbi se ne prejudicira kakva će biti odluka. Sud traži odluku, bez obzira kakva ona bila. Nakon što donesemo odluku, dostavit ćemo je sudu i s tim je ova priča okončana", kazao je Karačić za Klix.ba

Karačić dodaje da je komesar Prve lige Federacije BiH Omer Omerović ranije donio odluku da žalba nije osnovana, ali slučaj se nije završio na tome.

"Komesar je donio odluku da žalba nije osnovana. Potom su se iz RK Neretva žalili Izvršnom odboru Rukometnog saveza BiH koji to nije razmatrao. Razmatrat će sutra", kazao je Smajo Karačić.

"Utakmica nikada nije registrovana"

O ovoj temi, za naš portal je govorila i trenerica kluba iz Jablanice Sabin Pehić Ovnović, jedna od najboljih rukometašica i fudbalerki u historiji ove zemlje. Pehić Ovnović navodi da sporni meč nikada i nije registrovan, te da je zbog toga apsurdno kako je Jedinstvo uopšte ostvarilo plasman u veći rang.

"Tokom prvenstva bilo je svega, ali nismo toliko obraćali pažnju sve do zadnjeg kola koje je odlučivalo o putniku u Premijer ligu. Igrali smo protiv Jedinstva u Tuzli, našeg jedinog konkurenta. Bilo je ili mi ili oni. Imali smo prijetnje prije utakmice da se ne garantuje sigurnost nama i našim navijačima, a mi imamo audio snimke o tome i predali smo ih na Sud. To je bila najava da nećemo dobro proći. O utakmici nećemo pričati, a i tu je bilo ispada. Nakon utakmice uložili smo žalbu koja nikada nije riješena, a utakmica nikad nije registrovana.

Dakle, Jedinstvo je ušlo u ligu iako utakmica nije registrovasna, a to je nemoguće. Jer, ako je registrovana u našu korist, onda mi ulazimo u Premijer ligu, a ako je Jedinstvo pobijedilo, onda oni ulaze. Međutim, utakmica nije registrovana, a Jedinstvo je ušlo u Premijer ligu", kazala je Pehić Ovnović koja spada među najsvestanije sportiskinje u historije Bosne i Hercegovine pošto je nastupala za naše reprezentacije u fudbalu i rukometu.

"Rukometni savez je nelegalan"

Na upit trenerice RK Neretva o odluci komesara lige da žalbu proglasi neosnovanom, ona je odgovorila da su i na tu odluku čekali skoro godinu dana.

"Žalbu su proglasili neosnovanom 2. februara ove godine, a sezona je završila u maju. Dakle, tek nakon godinu dana su krenuli da riješe žalbu. A ni to ne bi učinili da nismo već tri puta imali ročište sa Savezom na sudu. I bez obzira na to, mi smo nastavili od ove sezone igrati, ali su nas izbacili. Komesar lige Omer Omerović nas je izbacio, jer on je alfa i omega Lokomotive. Mi smo doveli tri igračice Lokomotive u prošloj sezoni i Savez ih je registrovao. Od moimenta kada je Omerović došao na funkciju komesara u ovoj sezoni, tražio je 4.500 maraka za te igračice. Ako nisu imale pravo da igraju, zašto su onda igrale u prošloj sezoni? Ovo što su napravili je nezapamćeno", naglašava Pehić Ovnović.

Slavna rukometašica i fudbalerka tvrdi da Rukometni savez BiH i ne postoji. Barem ne postoji na papiru.

"Rukometni savez BiH ne postoji. Ni u jednom ministarstvu ne postoji. Mi imamo svu dokumentaciju o tome i predali smo je sudu. Naš Savez je nelegalan niti je ikada preregistrovan od 1994. godine. Reprezentacija igra, jer to niko nije prijavio EHF-u (Evropska rukometna federacija). Mi ne želimo da se rukomet u ovoj zemlji ugasi, ali su napravili veliku nepravdu i ne možemo pustiti da to ovako ide. Ne bude li se riješila naša situacija, ovo će ići do EHF-a", poručila je Pehić Ovnović.