Budućnost BiH
591

Rukometni dijamant iz Zavidovića Edin Klis u Iskri se brusi za zvjezdane visine

F. Zametica
Foto: Bugojno-danas.info/Edin Klis
Foto: Bugojno-danas.info/Edin Klis
Bugojno će u subotu biti rukometni centar Bosne i Hercegovine. Na megdan Iskri predvođenoj sjajnim Edinom Klisom dolazi Sloga iz Gornjeg Vakufa, a regionalni derbi privući će veliku pažnju.

Riječ je o dvije ekipe čije su dvorane ispunjene do posljednjeg mjesta od prvog kola novog prvenstva.

Domaći navijači mnogo nade polažu u Klisa, mladog rukometaša koji je svojim igrama privukao pažnju i selektora Bilala Šumana. Ovaj 19-godišnji Zavidovićanin se nakon 13 odigranih kola nalazi na vrhu liste strijelaca Premijer lige BiH sa 127 postignutih pogodaka. Klis po susretu u prosjeku postiže skoro 10 golova i jedini mu je pratilac na listi strijelaca rukometaš Maglaja Benjamin Čičkušić (107). Lijevi bek Iskre, visok 195 centimetara, jedva čeka da u subotu istrči pred bugojansku publiku.

"Jedva čekam utakmicu. Ulog je veliki i znam i sam da postoji jedan veliki pozitivni sportski rivalitet između dva kluba. Duga je tradicija rukometnih duela ova dva kluba, komšijski derbi i nadam se da možemo pobijediti. Bugojno je počelo da živi rukomet. Igramo Premijer ligu BiH, pune su tribine. Kako na našim tako i na utakmicama Sloge. Govori se o rukometu, subota je rezervisana za rukomet. Cijelo Bugojno živi za naše utakmice i veoma je lijepo svakodnevno biti u takvoj atmosferi", ističe Klis na početku razgovora za Klix.ba.

Foto: Bugojno-danas.info/Edin Klis
Foto: Bugojno-danas.info/Edin Klis

Već od omladinskih kategorija u gradu drveta i rukometa privukao je pažnju trenera i jako mlad zauzeo svoje mjesto u seniorskoj ekipi. Nakon jedne sezone u Prvoj ligi Federacije BiH došao je poziv od bugojanske Iskre da karijeru nastavi u gradu na Vrbasu.

"Ja sam već u Krivaji brzo prošao kroz te omladinske selekcije. Odjednom sam ušao u seniorsku ekipu i nekako sam očekivao da se tako i nastavi. Iz prve lige Federacije BiH sam brzo prešao u Premijer ligu BiH i igrao odmah 60 minuta. Hvala Bogu, odlazak u Iskru bio je dobar potez. Velika konkurencija je zahtijevala i veći trud. Drago mi je da sam to iskoristio na najbolji mogući način. Stigao je i poziv selektora Šumana. Pritisak jeste veći, osjećaj je fenomenalan, ali mogu reći da se dobro nosim s tim", kaže Klis.

Prelazak u Iskru bio je korak naprijed u karijeri lijevog beka, a odlazak od kuće nije bio jednostavan za mladog rukometaša.

"Naravno da je bilo teško otići iz Zavidovića i ostaviti porodicu. Otišao sam mlad od roditelja, ali u drugu ruku mi je drago zbog karijere i napretka u sportu. U Bugojnu imam priliku da pokažem više zbog toga što Iskra igra u Premijer ligi BiH i vjerujem da sam pokazao da se sve to isplatilo", ističe Klis.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine uskoro očekuje i podmlađivanje, a Klis će, ukoliko ovako nastavi, sigurno biti jedan od nosilaca igre u budućnosti. Ibrahim Haseljić, Enes Keškić, Dino Hamidović... Sve su to mladi i perspektivni rukometaši koji bi trebali biti budućnost reprezentacije. Mladi rukometaš ima poruku za sve one koji su na svojim sportskim počecima i koji sanjaju reprezentativni dres.

"Mislim da je najvažnije da vjerujete u sebe i da svakodnevno pomjerate granice rada i truda. Svjesni smo svi u kakvom sistemu živimo i koliko nas on usporava u tim namjerama. Međutim, mislim da sam dokazao, prvenstveno sebi, a onda i ostalima, da je moguće ostvariti snove uz mnogo truda i rada. Mnogo sam trenirao i s ekipama i individualno, iza četiri zida. Trud i rad se isplate. Svi koji vjeruju u svoje snove i predano i vrijedno rade da ih ostvare mislim da to i mogu uraditi", kaže Klis.

Foto: Bugojno-danas.info/Edin Klis
Foto: Bugojno-danas.info/Edin Klis

Kaže kako nema nekog rukometnog idola. Volio bi jednog dana zaigrati u Ligi prvaka u redovima najboljih klubova svijeta i otići do samog kraja. Možda to i nije tako daleko, s obzirom na to da su interes za mladog lijevog beka već pokazali i neki bundesligaši. Nada se kako će jednog dana dijeliti svlačionicu s najboljim rukometašima svijeta i od njih naučiti još mnogo toga. Prvu priliku mogao bi imati već na okupljanju reprezentacije Bosne i Hercegovine, a čak i ako ne bude na finalnom spisku selektora Šumana, nema sumnje da će, ako nastavi ovako, svoju priliku dočekati.

"To je samo jedan motiv više za mene i potvrda nekog dobrog rada i u klubu i na treninzima. To mi daje snagu i moral da nastavim još više raditi i trenirati, da budem još bolji. Bez obzira na to hoću li ići u Norvešku ili ne, ja sam u ovom trenutku preponosan što sam u selektorovim planovima i što sam do sada uradio. Nastavit ću i dalje vrijedno trenirati i dajem sve od sebe na rukometnim terenima i vjerujem da će nagrada doći", kaže Klis.

Ulaznica za veliki derbi prvenstva skoro da više i nema. Svi žele zauzeti svoje mjesto u KSC Bugojno i uživati u 60 minuta dobrog rukometa. Za rukomet u Bugojnu već odavno ne treba pozivnica, ali je mladi rukometaš iskoristio priliku da pozove publiku na prvi ovosezonski rukometni derbi Srednje Bosne.

"Vidio sam da je za dva dana prodato 3.000 karata, ali opet ću pozvati sve da dođu na taj spektakl. Bit će mnogo borbe i dobrog rukometa i to je dovoljna pozivnica za sve. Ja se nadam da će na kraju biti i pobjeda Iskre i da ćemo slaviti zajedno s našim navijačima", ističe Klis na kraju razgovora.