Rukomet
76

Rukometašice Brazila savladale Srbiju u finalu SP-a 22:20

Piše: N. J.
Detalj sa utakmice (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice (Foto: AFP)
Rukometašice Brazila osvojile su Svjetsko prvenstvo savladavši u finalu u Beogradu selekciju Srbije 22:20.

Poluvrijeme ove neizvjesne utakmice završeno je rezultatom 13:11 za Brazilke, koje su u nastavku uspjele sačuvati prednost iz prvog dijela, te slavile pobjedu 22:20 i osvojile zlatnu medalju.

Na ovoj, finalnoj utakmici u beogradskoj Areni postavljen je novi rekord, jer je meč pratilo 19.467 gledalaca. Ovo je bila historijska utakmica za obje ekipe, koje su se prvi put borile za zlato na svjetskom prvenstvu.

Bronzanu medalju na ovom SP-u osvojile su rukometašice Danske koje su protiv selekcije Poljske napravile veliki preokret i ubilježile pobjedu 30:26.

U All star team XXI Svjetskog prvenstva u rukometu za žene izabrane su: golman Barbara Arenhart iz Brazila, lijevo krilo Marija Fisker iz Danske, lijevi bek Sanja Damjanović iz Srbije, centralni bek Anita Gerbič iz Mađarske, desni bek Suzan Miler iz Njemačke, desno krilo Sun Hi Wu iz Koreje i pivot Dragana Cvijić iz Srbije.

Za najkorisniju igračicu prvenstva proglašena je Eduarda Amorim iz Brazila. Srbijanske srebrene rukometašice, navijači će imati priliku sutra da pozdrave na organizovanom dočeku od 20 sati ispred zgrade Skupštine Grada u Beogradu.