Svjetsko prvenstvo
30

Rukometaši Španije savladali Crnu Goru, Slovenija trijumfalno startovala

H. H.
Detalji s utakmice između Španije i Crne Gore (Foto: EPA-EFE)
Detalji s utakmice između Španije i Crne Gore (Foto: EPA-EFE)
Rukometaši Španije savladali su Crnu Goru rezultatom 30:25 drugog dana Svjetskog prvenstva koje se održava u Poljskoj i Švedskoj.

Španci su vodili većim dijelom susreta, ali Crnogorci se nisu predavali i pružili su jak otpor favirizovanoj Crvenoj furiji. U jednom trenutku sredinom drugog dijela bili su i na minus jedan (18:17), ali više od časnog poraza nisu mogli.

Španiju je do pobjede predvodio golman Gonzalo Pérez de Vargas s deset odbrana (igrač utakmice), dok su najefikasniji bili Odriozola sa šest, te Fernandez sa pet pogodaka.

Branko Vujović je sa sedam golova bio najefikasniji u crnogorskom timu, a po tri su postigli Miloš Božović i Nemanja Grbović.

Nešto ranije, rukometaši Slovenije pobijedili su Saudijsku Arabiju 33:19, a Blaž Janc i Rok Ovniček bili su najefikasniji sa po šest golova.

U grupi A Iran koji vodi legandarni Veselin Vujović pobijedio je Čile rezultatom 25:24. Irance je predvodio Oraei sa sedam golova, a Čileance Erwin Feuchtmann također sa sedam pogodaka.

Nakon što se odigra prva grupna faza, po tri najbolje ekipe iz grupa idu u drugu fazu. U drugoj fazi takmičenja prave se četiri grupe (najbolji timovi iz A i B, C i D, E i F, G i H), a po dvije iz svake grupe idu u četvrtfinale.

Titulu sa prošlog SP-a u Egiptu iz 2021. brani reprezentacija Danske, koja je uz olimpijskog prvaka Francusku i evropskog prvaka Švedsku najozbiljniji kandidat i za ovogodišnju titulu.

Rezultati 1. kola:

Grupa A (Krakov):

Čile - Iran 24:25

Španija - Crna Gora 30:25

Grupa B (Katovice):

Francuska - Poljska 26:24

Saudijska Arabija - Slovenija 19:33

Grupa C (Göteborg):

Zelenortski otoci - Urugvaj 33:25

Švedska - Brazil 26:18

Grupa D (Kristianstad):

Mađarska - Južna Koreja 35:27

Island - Portugal 30:26