Grupna faza EP
78

Rukometaši Španije nakon drame remizirali s Hrvatskom i kao prvoplasirani idu u polufinale

K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Rukometaši Hrvatske remizirali su protiv Španije u posljednjem meču grupne faze Evropskog prvenstva rezultatom 22:22.

Od prve minute rukometaši Hrvatske i Španije igrali su veoma tvrd meč, ponajviše zahvaljujući odličnoj igri Hrvata u odbrani, a tek u tri navrata hrvatski igrači su imali vodstvo od dva pogotka razlike (8:6 i 9:7 i 10:8).

Pred kraj prvog poluvremena Španci su iskoristili nešto lošiju igru Hrvata u odbrani, anulirali su njihovu prednost i na poluvrijeme otišli s vodstvom od 12:11.

Početak drugog poluvremena u potpunosti je pripao Špancima koji su serijom pogodaka došli do velikih šest pogodaka razlike, u jednom trenutku je bilo čak 20:14, ali uz veliku podršku s tribina Hrvatska je uspjela u finišu da se vrati u meč i da gotovo pa završen meč vrati u egal.

U 56. minuti Hrvati stižu do poravnanja pogotkom koji je postigao Mamić za 21:21, a ubrzo je Duvnjak doveo svoj tim u vodstvo. Čak 13 minuta Španci nisu uspjeli postići gol, minutu prije kraja ipak su golom iz sedmerca stigli do poravnanja (22:22), a onda u posljednjoj minuti Duvnjak pogađa stativu i tako propušta priliku da svom timu donese pobjedu i prvo mjesto u grupi.

Najefikasniji u ekipi Hrvatske bio je Igor Karačić koji je postigao 10 pogodaka iz 12 pokušaja, ali je u finišu meča doživio povredu koljena, dok se kod Španije istakao Alex Dujshebaev koji je postigao šest pogodaka.

U drugom meču današnjeg programa, Portugal je rezultatom 34:26 pobijedio Mađarsku te je s tom pobjedom osigurao prolazak Slovenije u polufinale.