Rukomet
100

Rukometaši pozivaju navijače da zajedno ostvare cilj: Želimo da stignemo do EP

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Potpisivanje ugovora sa Konzumom (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine za dva dana će u Gradskoj areni u Zenici odigrati utakmicu odluke za plasman na Evropsko prvenstvo koje će naredne godine biti odigrano u Poljskoj.

Prije zvanične konferencije za novinare koja je održana u Gradskoj areni u Zenici generalni sekretar Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Smajo Karačić i izvršni direktor Konzuma Adnan Šteta potpisali su ugovor o sponzoriranju Rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Karačić je iskoristio priliku te pozvao navijače da se u što većem broju odazovu utakmici koja će za dva dana biti odigarna u Zenici.

"Zaista vas sve molim da pozovete publiku da nam pruže svoju podršku u ovoj historijskoj utakmici. Ovo je odlučujuća utakmica u kojoj sami sebi pišemo sudbinu i pišemo historiju i ove reprezentacije i svakog igrača pojedinačno i zaista nam je potrebna podrška navijača u četvrtak", istakao je Karačić te dodao da je potrebne papire za nastup dobio i Tarabochia koji će predstavljati veliko pojačanje za našu reprezentaciju.

Dragan Marković: Sretan sam da mi odlučujemo o historiji rukometa

Selektor Dragan Marković je kazao kako je sretan da je dočekao dan kada će se pričati o historijskoj utakmici kao što je bilo slučaj i sa Islandom.

"Došli smo na korak do toga da idemo na Evropsko prvenstvo. Nije tajna da imamo zdravstvenih problema, ali izlazili smo iz tih problema i tako će biti i ovaj put. Zaista ovdje imamo izvrsne uvjete, dvorana je odlična kao i atmosfera u gradu. Reprezentacija nije ni Dragan Marković, ni Nikola Prce, reprezentacija smo svi mi, a ja ću iskoristiti priliku i pozvati svog druga Mešu da budu uz nas na utakmici ukoliko ne budu imali svojih obaveza. Ovo je trenutak kada jedni drugima moramo dati podršku jer se dvije reprezentacije nalaze na putu ostvarenja velikih ciljeva", izjavio je Marković.

Marković je dodao kako na današnju konferenciju nije obukao odijelo kao što je to bio slučaj u baražu protiv Islanda, ali je poručio da će morati kupiti novo u januaru, smatrajući da će se kvalifikovati na EP.

Marković je kazao kako će u sastavu za utakmicu protiv Bjelorusije biti i Karačić, kao i Savić, dok je nastup Jankovića upitan zbog udarca u koljeno.

"Čelica nam nije došao iz razloga koji su već poznati, a ja gledam na to kao da je povrijeđen. Okosnica ovog tima se zna, ljudi koje nose ovu igru su tu i mi to znamo zakrpiti. Jedino što očekujem jeste podrška navijača koja će nam olakšati da zakrpimo ove nedostatke", dodao je Marković.

O selekciji Bjelorusije Marković nije puno komentarisao te je samo ponovio ono što je u ranijim izjavama već kazao da najveća opasnost prijeti od njihovog selektora koji je veliki taktičar.

"Oni su kvalitetna reprezentacija koja je napravila najveći bum u Evropi u protekle četiri godine i mogu svakoga da pobjede. Mi idemo bez imalo straha, oni imaju svoje kvalitete, a mi ih čekamo kod kuće pa ćemo vidjeti kako će ko proći", poručio je Marković.

Nikola Prce: Na terenu ćemo 'poginuti' jedan za drugog

Novi kapiten rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Nikola Prce u zeničkoj areni očekuje pobjedu, ali i podršku navijača.

"Mi ćemo se boriti, dati sve od sebe pa šta bude. Utakmica je povjesna, a prvi put smo u situaciji da odlučujemo sami o sebi. Svi znamo šta imamo za uraditi, padale su i jače reprezentacije od Bjelorusije i vjerujem da ćemo uz navijače biti blagi favoriti. Ove ekipe su dosta slične, a samo puna dvorana može biti naša najveća korist. Super je odnos mladi-stari, to je nešto što krasi ovu reprezentaciju. Bitna je atmosfera na terenu, jer ako na terenu imate situaciju gdje ćete jedan za drugog 'poginuti', to je onda atmosfera. Svakako, sve je uredu i van terena, svi smo prijatelji i odlično se družimo", kazao je Prce.

Dejan Malinović: Nadam se da će na mom licu biti suze radosnice

Dejan Malinović je jedan od rijetkih reprezentativaca koji je u nizu uspio povezati tri velika takmičenja. U susretu protiv Bjelorusije očekuje da će ekipa dati sve od sebe i iskoristiti svoje šanse.

"Ne bih ništa da obećavamo, mislim da je to utakmica koja odlučuje o svemu i da moramo dati sve od sebe. Ekipe su po igri i kvaliteti slične, a mi imamo prednost zbog publike. Očekujemo tešku utakmicu, ali imat ćemo svoje šanse i vjerujem da ćemo ih iskoristiti da se kvalifikujemo na prvenstvo", izjavio je Malinović.

Suze Malinovića sa Svjetskog prvenstva u Kataru obišle su svijet, a ovaj put se nada da će na njegovom licu biti suze radosnice.

"Mislim da tu nema komentara, to su emocije koje prorade u teškim trenucima, a nadam se da će ovaj put to biti suze radosnice i da ćemo svi na kraju da slavimo", zaključio je Malinović.

Iz Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine te Uprave Gradske arene u Zenici su pozvali sve navijače da se odazovu u što većem broju te da ispune zeničku ljepoticu do posljednjeg mjesta. U prodaju je pušten i drugi kontigent karata, a zasigurno će našim rukometašima biti potrebna podrška navijača koji će doći iz brojnih gradova Bosne i Hercegovine i inostranstva.