Kvalifikacije za baraž
0

Rukomet: BiH bolja od Finske

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru kvalifikacionog turnira za Svjetsko prvenstvo muška rukometna reprezentacija BiH je u Finskoj savladala domaću selekciju rezultatom 30-28. Naime, u finskom gradu Vanta izabranici Vojislava Rađe tokom cijelog meča dominirali su parketom i na kraju slavili pobjedu.

Od samog početka igrali su angažovano. Na poluvrijeme se otišlo vodstvom 17-13, a najefikasniji igrači u bh. nacionalnoj vrsti bili su Terzić sa pet i Martinović sa tri pogotka. Svakako treba spomenuti podatak da je Šabanović imao šest odbrana.

U nastavku naši dolaze i do sedam golova razlike. Ipak, polovinom drugom poluvremena Finci smanjuju na 24-22. No, nakon toga Ratko Vujović u dva navrata zaustavlja pokušaje domaćih, dok Harmandić dva puta poentira za 26-22. Kada su naši došli do 27-22 desetak minuta prije kraja, činilo se da je utakmica riješena.

Poslije toga Finci kreću ofanzivnije i stižu na minus jedan, 28-27. Junak u redovima reprezentacije BiH bio je Damir Doborac koji je u ključnim trenucima dva puta pogodio mrežu izvanrednog finskog čuvara mreže (na kraju upisao 14 odbrana). Utakmica je završena trijumfom 30-28.

Svakako treba spomenuti sjajne navijače koji su fantastičnim navijanjem nosili naše rukometaše. Sutra je na programu utakmica sa Velikom Britanijom, a u nedjelju i dvoboj sa Rumunijom koji bi trebao odlučiti putnika u naredne kvalifikacije. U baraže će se plasirati sedam reprezentacija koje budu prve u grupama. Pridružit će im se još njih jedanaest. Pored ove utakmice u našoj grupi Rumunija je savladala Veliku Britaniju 36-27.