Pokreće inicijativu
387

Rešidat traži od Vlade FBiH da nagradi bh. rukometaše, odgovorio i predsjedniku RS BiH

E. B.
Samer Rešidat (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Samer Rešidat (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Samer Rešidat, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, je nakon historijskog plasmana rukometne reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo odlučio učiniti sve što je u njegovoj moći da naši igrači budu novčano nagrađeni.
"U eri globalizacije, kao i kroz cijelu historiju države su bile prepoznate na nekoliko načina. Za njih bi svijet znao ako su bile u ratnom sukobu, ako su ekonomski i demokratski razvijene i ako se na sportskim takmičenjima među zemljama učesnicama i pojedincima u individualnom i kolektivnom uspjehu intonira himna i podiže zastava neke od država.

Za veliki uspjeh rukometne reprezentacije BIH pokrenut ću inicijativu koja će obavezati Vladu FBiH da izdvoji sredstva i nagradi rukometne reprezentativce BiH", poručio je Rešidat.

Rešidat je ujedno i reagovao na Facebooku povodom izjave predsjednika Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Marinka Umičevića da selektor Bilal Šuman "zloupotrebljava reprezentaciju", te da će "tražiti njegovu odgovornost za takvo ponašanje".

"Poštovani Marinko, da li ste ikada razmišljali o tome šta misli o nama jedan obični navijač Hrvatske, Srbije, Slovenije ili neke druge zemlje kada čita ovo što Vi pišete? Da li ste razmišljali o tome šta misli jedan od članova rukometnog saveza neke Belgije, Njemačke, Finske ili neke druge zemlje kada čita ono što Vi pišete? Da li ste ikada pomislili šta na sve to kažu čelni ljudi EHF-a? Naravno da niste! Niste jer ne navijate za reprezentaciju BiH, jer ste član saveza po političkoj liniji, a ne sportskoj i niste jer i ne znate šta je EHF a kamo li da nekog poznajete lično pa da Vam javi.

Čudno Vam je što su reprezentativci dočekani od strane Vlade KS, a nije Vam čudno što ih nije dočekao neko iz Zapadnoherecegovačkog kantona ili ne daj Bože iz RS-a. Čudno Vam je što se slavilo u Sarajevu a nije Vam čudno što u Banjoj Luci i ne znaju da im je državna reprezentacija po prvi put ostvarila plasman na Evropsko prvenstvo.

Čudno Vam je još i što nismo imali dresova, sala bila zauzeta i za sve to krivite selektora a nikada se niste zapitali šta je u svemu tome vaša obaveza.

Pa evo da Vam kažem kao neko ko navija za BiH, koji je pomagao tu istu reprezentaciju kao privrednik i političar. Vaša obaveza je bila da im obezbjedite šorceve, majice, salu, ljepilo, lopte, vodu, steznike i da ne nabrajam dalje jer ostali rekviziti su za Vas vjerovatno nepoznanica.

Vasa obaveza je bila da obezbjedite tim momcima prevoz kakav dolikuje jednim vrhunskim sportistima a ne da se vozikaju autobusima po 30 sati i više. Vaša je obaveza da obezbjedite novac od sponzora i od državnih institucija a ne da se oni 'tale' pred put kako bi došli na utakmicu!

Koliko ste Vi kao savez obezbjedili novca sa državnog nivoa? Koliko ste novca obezbjedili od Vlade Republike Srpske? Koliko su ostali kantoni uplatili i pomogli reprezentaciji?", napisao je Rešidat na Faxcebooku.