Rukomet
10

OI Rio: Poljska se revanširala Hrvatskoj za poraz na EP i izborila polufinale

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Poljska se plasirala u polufinale rukometnog turnira na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nakon što je rezultatom 30:27 savladala Hrvatsku.

Ovo je na neki način bio revanš za težak poraz Poljske od Hrvatske na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Poljskoj, kada je Hrvatska slavila sa čudesnih 14 golova razlike i prošla grupnu fazu, dok je Poljska kao domaćin ispala.

Poljaci u ovom meču nisu dopuštali Hrvatskoj da dođe do komfornijeg vodstva i tim Željka Babića je najveću razliku u meču ostvario u prvom poluvremenu kada je bilo 11:9. Međutim, to vodstvo nije dugo trajalo, jer je Poljska preokrenula i na odmor otišla uz rezultat 18:14.

Na otvaranju drugog dijela Poljaci dolaze na +6 (20:14), ali Hrvatska se uspjela vratiti i izjednačiti na 25:25. U posljednjih pet minuta meča ušli smo sa izjednačenim rezultatom, ali su isključenja Stepančića pa Gojuna koji je dobio crveni karton pomogla Poljacima da pobijede rezultatom 30:27.

Fenomenalni Bielecki sa 12 golova bio je prvo ime Poljske, a odličan je bio i Lijewski sa sedam golova. Stepančić i Čupić su sa po sedam golova predvodili Hrvatsku.

Poljska će u polufinalu igrati protiv Danske (subota ujutro 1:30 sati). Drugi polufinalni par čine Francuska i Njemačka koje se sastaju sutra u 20:30 sati.