Rukomet
158

Novi selektor, stare navike: Rukometni Zmajevi doživjeli debakl u Španiji

Piše: E. B.
(Foto: Twitter)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2018. godine. U prvom kolu grupe 3 Španija je u Valladolidu slavila rezultatom 30:21, a presudilo je 14 minuta bez pogotka naše reprezentacije u prvom poluvremenu.

Reprezentacija BiH je dobro otvorila susret u dvorani Polideportivo Huerta del Rey pred 3.500 gledalaca i povela je preko Nuića, ali je na drugoj strani odmah uzvratio Entrerrios. Potom su za našu reprezentaciju pogađali Panić dva puta i Prce, a za Špance Rivera dva puta i Molina za 4:4 u 13. minuti. I to je bilo sve što se tiče dobre igre naše reprezentacije.

Španci potom golovima Sole, Cañellasa, Sarmienta i dva puta Tomasa prave seriju od 7:0. Crni niz od čak 14 minuta bez gola prekida Burić u 27. minuti za 11:5. Do kraja poluvremena obje ekipe su dale po gol (Aguinagalde i Ovčina) za konačan rezultat prvog poluvremena - 12:6.

Drugo poluvrijeme je bilo preslikano kao prvo. U prvoj minuti Entrerrios je povećao na 13:6, a potom je Nuić smanjio na 13:7.

I onda ponovo crna serija naše reprezentacije bez pogotka. Devet minuta Zmajevi nisu dali gol, a Španci su za to vrijeme dali pet i otišli na +11 (18:7), kada je Tarabochia pogodio za 18:8 u 40. minuti meča.

Do kraja meča igralo se većinom gol za gol i konačni rezultat je glasio 30:21.

Novi selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman će imati mnogo posla, s obzirom da su Zmajevima ostale stare navike - bezidejnost u napadu, skoro pa nepostojanje kontranapada, slab protok lopte ka krilima... a jedino pohvalno je zalaganje naših igrača u odbrani.

U nedjelju u Sarajevu rukometaši BiH dočekat će reprezentaciju Austrije koja je neočekivano izgubila kod kuće od Finske (27:31) i morat će odigrati mnogo bolje ukoliko žele ostvariti trijumf koji bi nas ostavio u utrci za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se za dvije godine održati u Hrvatskoj.

Grupa 3, prvo kolo: Španija - BiH 30:21 (12:6)

Španija: Gonzalo Perez de Vargas (9 odbrana), Rodrigo Corrales (3 odbrane), Eduardo Gurbindo 1, Alex Dujshebaev 2, Viran Morros, Iosu Goñi 1, Carlos Molina 1, Raul Entrerrios 4, Joan Cañellas 1, Daniel Sarmiento 1, Julen Aguinagalde 2, Adria Figueras 1, Victor Tomas 4, Ferran Sole 1, Valero Rivera 7, Miguel Sanchez-Migallon 2. Selektor: Jordi Ribera.

BiH: Benjamin Burić (8 odbrane), Nebojša Grahovac, Alen Ovčina 1, Tomislav Nuić 3, Nikola Prce 2, Mirsad Terzić, Marin Vegar 2, Marko Tarabochia 3, Ivan Karačić, Josip Perić, Marko Panić 6, Faruk Vražalić 1, Kristijan Jarak, Vladimir Vranješ, Muhamed Toromanović, Senjamin Burić 1. Selektor: Bilal Šuman.

Tabela:

  1. Španija 2 +9
  1. Finska 2 +4
  2. Austrija 0 -4
  3. BiH 0 -9