Sabotira reprezentaciju
13

Najbolji rukometaš Evrope o stanju u Srbiji: Ovo je katastrofa, dotakli smo dno dna

K. H.
Petar Nenadić (Foto: EPA-EFE)
Petar Nenadić (Foto: EPA-EFE)
Najbolji rukometaš Evrope prema izboru EHF-a igrač Veszprema Petar Nenadić podvukao je razloge zbog kojih nije igrao za nacionalni tim na Evropskom rukometnom prvenstvu te je bez imalo okolišanja istakao da je srbijanski rukomet dotakao samo dno.
Nenadić već dvije godine ne igra za reprezentaciju Srbije i u potpunosti se posvetio klupskoj karijeri. Njegova reprezentacija se nije proslavila na Evropskom prvenstvu i uz tri poraza u grupi s Hrvatskom, Bjelorusijom i Crnom Gorom završili su nastup na smotri najboljih.

Rukometaš Veszprema ističe da je rukomet najružnija priča u Srbiji te je okrivio čelnike saveza da nemaju sistem, plan i cilj, što je ključno za budućnost ovog sporta.

"Svega sam se nagledao u dresu reprezentacije i doživio sam puno toga. Što se tiče atmosfere, ona je uvijek bila dobra, a moram reći da smo imali samo dva dobra selektora - Vranješa i Hasanefendića. Mogu i želim puno, ali dovedite pravog selektora i da svi konačno krenemo nešto raditi, jer ovako više ne ide. Ovo je katastrofa, svaki januar je ista priča, uvijek govorimo iste stvari i ništa ne pomaže. Neću iznositi prljav veš i govoriti teške riječi, ali naš najtrofejniji sport opet je najružnija priča u Srbiji. Naš rukomet vode pogrešni ljudi, nemamo sistem, plan i cilj", kazao je Nenadić za Sportski žurnal.

Ovaj rukometaš istakao je da svi u Rukometnom savezu Srbije trebaju preuzeti odgovornost i povući se sa svojih pozicija, a između redova kazao je da je spreman da se vrati u reprezentaciju.

"Ovo više nema smisla, dotakli smo dno i pitam se da li će iko preuzeti odgovornost za propast srbijanskog rukometa. Jedini način je da svi preuzmu odgovornost i da odu sa svojih pozicija, možda je bolje da krenemo ispočetka. Naši stručnjaci misle da ih igrači iz reprezentacije trebaju zvati i moliti, a ostali obilaze svoje igrače po svijetu, zovu ih, pričaju i druže se. Kod nas to nije slučaj", završio je Nenadić.