Rukomet
34

Međunarodni rukometni turnir za kadete "Više od igre" u Sarajevu od 2. do 4. septembra

Klix.ba
Grad Sarajevo će po prvi put biti domaćin Međunarodnog rukometnog turnira za kadete (1999/2000. godište) pod nazivom "Više od igre“, koji će se igrati od 2. do 4. septembra u novootvorenoj sportskoj dvorani "Grbavica“. Organizator ovog sportskog turnira je Udruženje za podsticaj kulture, turizma, umjetnosti i sporta SPIRITUS Sarajevo.

Na turniru će igrati ekipe koje dolaze iz regiona i Evrope, a koje sa svojim seniorskim selekcijama imaju značajnu ulogu u europskom i svjetskom rukometu. To su RK Pick Szeged (Mađarska), RK Vardar Skoplje (Makedonija), RK Celje Pivovarna Laško (Slovenija), RK Crvena zvezda (Srbija), RK Balić&Metličić (Hrvatska) te ekipe iz Bosne i Hercegovine HRK. Izviđač Ljubuški, RK Bosna Centrotrans i kao domaćin Selekcija Grada Sarajeva.

Cilj turnira je da se rukomet u glavnom gradu Bosne i Hercegovine popularizira kao sport i da se što veći broj djece uključi u rukometne škole koje se nalaze na području grada Sarajeva. Turnir će ujedno biti i prvi veliki projekat u novootvorenoj sportskoj dvorani "Grbavica", koja će zasigurno biti hram sporta u gradu Sarajevu.

"Organizacijom ovog turnira želimo pomoći klubovima da uspostave bolje međusobne odnose sa ciljem da talentovanim mladim igračima ovog uzrasta obezbjedimo uslove kakvi su im potrebni da postanu vrhunski igrači, a samim tim i dobri ljudi, što je još i bitnije. Klubovi iz Sarajeva, pogotove mlađe selekcije istih, nemaju često priliku da igraju sa svojim vršnjacima iz regiona i Evrope jer učešće na takvim turnirima iziskuje određena finansijska sredstva kojima klubovi s ovog područja ne raspolažu, tako da organizacijom ovog turnira mi im želimo omogućiti da igraju sa svojim vršnjacima iz velikih klubova iz regiona i Evrope", saopćeno je iz SPIRITUS-a.

Selekcija Grada Sarajeva koja će nastupati na turniru će se okupiti 23. augusta u sportskoj dvorani "Srce“, a čine je igrači koji nastupaju u Kantonalnoj rukometnoj ligi KS. Navedenu selekciju će trenirati trener Sanjin Kolaković, pomoćni trener Bojan Tešanović, trener golmana Sead Lagumdžija, a koordinator selekcije je Esad Kurtagić, koji je svoje dugogodišnje trenersko iskustvo stekao u Živinicama, Kataru, Emiratima, njemačkom rukometnom klubu Gummersbachu i svim selekcijama reprezentacije BiH.