Rukomet
7

Marković: Utakmica s Latvijom je prva "meč lopta" za baraž

FENA
Dragan Marković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Marković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon petodnevnih priprema u Sarajevu danas je otputovala u Vitez, gdje će u četvrtak protiv selekcije Latvije odigrati susret trećeg kola kvalifikacija za nastup na svjetskom prvenstvu 2015. godine u Kataru.

Izabranici selektora Dragana Markovića sa dvije pobjede, nad Estonijom (29:26) i Portugalom (31:29) dijele prvo mjesto u Petoj grupi s Latvijom, koja je također zabilježila dvije pobjede.

Po riječima selektora, njegova ekipa bi pobjedom u ovom izuzetno važnom susretu iskoristila prvu "meč loptu" za baraž.

"Učinit ćemo sve da izađemo kao pobjednici. Nama je svaka od predstojeće četiri utakmice biti ili ne biti. Kvalifikacije će biti otvorene do samog kraja. Portugal je još uvijek u igri. To nije ekipa koja se predala, po meni oni su još uvijek najbolji u grupi. U svakom slučaju nas ne interesuje matemtika, dok imamo priliku da sami odlučujemo o sebi", rekao je Marković.

Selektor je dodao da je Latvija iskusna i kvalitetna ekipa, koja u svojim redovima ima dosta internacionalaca.

"Imaju dva vrhunska igrača na bekovskim pozicijama, koji su nosioci njihove igre. Najveća atrakcija je desni bek Kristopans, igrač slovačkog Tatran Prešova, jedan od najboljih na svijetu na toj poziciji. Nama će sigurno biti veliki zadatak kako da se branimo protiv njega, kao i lijevog beka Ajzenaha. Ovim ni u jednom slučaju ne potcjenjujem svoje igrače, uvjeren sam da uz podršku poblike moženo doći do željenog rezultata", kazao je Marković.

Najbolji bh. rukometađio danas će u popodnevnim satima u Gradskoj dvorani u Vitezu obaviti trening i imati priliku da upoznaju sportski objekat u kojem igraju prvi put.

Utakmica BiH - Latvija igrat će se u četvrtak, 2. januara, s početkom u 17.00 sati, a sudit će Slovaci Michal Badura i Jaroslav Ondogrecula.

Nakon susreta u Vitezu najbolja bh. reprezentacija će do kraja kvalifikacija odigrat će još tri utakmice: revanš protiv Latvije (5. jaunara u Dobeleu), 8. januara dočekuje Estoniju, također u Vitezu, dok će posljednji susret igrati 12. januara prtoiv Portugala u Mafri. Pobjednik grupe izborit će nastup u dodatnim kvalifikacijama (baražu).