EP rukometaša
0

Makedonci uzeli bod Šveđanima

Totalsport
Slavlje Makedonaca (Foto: AFP)
Slavlje Makedonaca (Foto: AFP)
Nakon što je Češka ranije pobijedila Njemačku, i drugi je dvoboj 1. kola grupe B na Evropskom prvenstvu rukometaša u Srbiji donio senzaciju. Makedonija je uzela bod Švedskoj, odigravši 26-26.

Makedonci su odlično otvorili utakmicu u Nišu, imali su tokom prvog dijela i četiri pogotka prednosti, ali Skandinavci su na odmor ipak otišli s minimalnim vodstvom (14-13).

Izabranici Zvonka Šundovskog nisu, međutim, pali. Nastavili su sa sjajnom igrom i u drugom poluvremenu, ponovno došli do četiri gola prednosti, a i dvije minute prije kraja su imali vodstvo (26-25). Kim Ekdahl je ipak do kraja uspio izjednačiti i donijeti Šveđanima bod.

Bivši igrač Zagreba Kiril Lazarov i Stevče Alušovski bili su s po sedam pogodaka najbolji kod Makedonaca, dok je za Šveđane šest golova zabio Niclas Ekberg.

U drugoj utakmici 1. kola grupe A Danska je u beogradskom Pioniru svladala Slovačku s 30-25. Hans Lindberg je sa sedam zgoditaka bio najefikasniji kod svjetskih doprvaka, dok je u slovačkim redovima prvo ime bio Daniel Valo sa šest golova.

Evropsko prvenstvo rukometaša:

Grupa A Srbija – Poljska 22-18Danska – Slovačka 30-25

Grupa B Češka – Njemačka 27-24Švedska – Makedonija 26-26