Reakcija na odluku
38

Legendarni Stoilov ogorčen: Ovo je Makedonija, nije normalno šta dopuštamo

Piše: N. K.
Stojanče Stoilov (Foto: EPA-EFE)
Stojanče Stoilov (Foto: EPA-EFE)
Legendarni makedonski rukometaš Stojanče Stoilov ponovno je došao u centar pažnje tamošnje javnosti nakon što je na Facebooku komentarisao stanje u svojoj zemlji.

"Svi u državi smo mentalno nestabilni čim dozvoljavamo da nam ovako nešto rade. Može nas biti sram... Za mene će uvijek biti Makedonija", napisao je makedonski rukometaš na Facebooku nakon što je saznao za odluku makedonske vlada, koja je u petak jednoglasno usvojila ustavnu promjenu kojom ova država nakon dugogodišnjeg spora s Grčkom mijenja svoje ime u Republika Sjeverna Makedonija.

Inače, Stojanov je otprije politički aktivan pa je tako krajem prošle godine također izazvao burne reakcije nakon što je napustio proglašenje sportiste godine.

Izbor je radila tamošnje agencije za sport i mlade, a ceremonija je bila dvojezična, odnosno korišten je i albanski jezik, zbog čega je Stojanov protestvovao.

Podsjetimo, Makedonija je na Svjetskom rukometnom prvenstvu u 1. kolu grupe B pobijedila Japan rezultatom 38:29, a takmičenje nastavlja danas u 14:00 sati protiv Bahreina.