Rukomet
0

Kvalifikacije za SP rukometaša 2017: U dosadašnjih sedam pokušaja BiH jednom na finalnom turniru

Anadolija
Rukometna reprezentacija BiH
Rukometna reprezentacija BiH
Pred rukometnom reprezentacijom Bosne i Hercegovine novi je ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će se ovoga puta održati 2017. godine u Francuskoj, zemlji branioca naslova šampiona. Za BiH biće ovo osmi put da se pokušava domoći smotre najboljih svjetskih rukometaša.

Do sada je BiH uspjela jednom stići do finalnog turnira, bilo je to u prošlom ciklusu kada je senzacionalno u baražu eliminisala veliki Island (33:32, 29:29) i početkom ove godine debitovala na velikoj svjetskoj sceni u Kataru. Prethodno su najbolji rukometaši BiH u dva navrata stigli do baraža za Svjetsko prvenstvo 2009. u Hrvatskoj i 2013. u Španiji. No, tu su zaustavljeni od Mađarske, odnosno Njemačke, piše Anadolu Agency (AA).

Trnovit put

Pred izabranicima Dragana Marković trnovit je put do završnog turnira, kao i za sve ostale reprezentacije iz kvalifikacija. Bh. tim se nalazi u grupi “1” sa selekcijama Slovačke, Litvanije i Kosova. Samo prvoplasirane reprezentacije iz svih šest grupa plasiraće se u baraž, gdje ih čeka 12 učesnika EURO 2016 u Poljskoj. Kvalifikacije počinju 4. novembra, a završiće se u januaru naredne godine. Utakmice baraža igraće se u junu 2016. Evropi na SP 2017. od 24 pripada čak 13 mjesta. Uz devet pobjednika iz doigravanja i domaćina Francusku na finalnom turniru igraće i tri najbolje plasirane reprezentacije sa Evropskog prvenstva u Poljskoj.

Bh. rukometaši do sada su imali iskustva sa Slovačkom i Litvanijom, dok će se sa Kosovom, koje je tek primljeno u svjetsku i evropsku rukometnu porodicu, po prvi put odmjeriti snage. BiH je sa Slovačkom igrala tri puta, a skor je izjednačen. Uz remi obje selekcije imaju po jednu pobjedu, ali je gol razlika (89:81) na strani Slovaka. Sa Litvanijom u četiri utakmice oba tima su upisala po dvije pobjede. No, Litvanci imaju bolju gol razliku (110:100). S obzirom na ove podatke, iako je BiH po rejtingu favorit, nema sumnje da će biti teško izboriti prvo mjesto u grupi.

U susretu prvog kola BiH će u Tuzli 4. novembra ugostiti Slovačku, a zatim četiri dana kasnije u Kaunasu izaći na megdan Litvaniji. Već uvodne dvije utakmice mogle bi puno toga reći kada je u pitanju putnik u baraž. Bh. tim nema prava na kiks i mora barem jedan susret riješiti u svoju korist, posebno prvi na domaćem parketu. Jasno je da bi gubitak bodova kući mogao bi biti koban za Markovićeve izabranike.

“Iako sada na rukomet gledam sa određene distance, jer nisam više u trenerskom poslu, pratim ga redovno i razgovaram sa ljudima iz struke. Šteta je što smo nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru ponovo došli u situaciju da igramo kvalifikacije, ali šta da se radi. Marković ima ekipu koja je na okupu već duži period. Iako su imali dosta poraza, nekako kada je bilo najvažnije bili su najbolji. Nadam se da će tako biti i na startu ovih kvalifikacija. Pred njima su dva jako teška protivnika. Slovačka i Litvanija, osim što imaju dobre reprezentacije, nama ne leže i s njima smo uvijek teško izlazili na kraj“, rekao je za Anadolu Agency Halid Demirović, nekadašnji selektor BiH koji je bh. rukometaše odveo u prvi baraž za Svjetsko prvenstvo 2009., dodavši:

„No, u sportu je važno vjerovati da možeš, a mislim da momci to imaju u sebi, barem su do sada to pokazivali. Opet se susrećemo sa problemima poput nedostatka novca, raznih trzavica unutar Saveza i reprezentacije, ali to ja za nas normalno. Kada se najmanje nadamo reprezentacija pokaže taj neki svoj sportski inat i želju za dokazivanjem. Vjerujem kako će Marković napraviti dobar posao i uspješno otvoriti kvalifikacije. U posljednje vrijeme je malo škripalo u nekim taktičkim detaljima, ali mislim da Marković zna šta radi i da će dobro složiti ekipu. Mada, moram naglasiti kako će mu dosta nedostajati Nebojša Grahovac i Faruk Vražalić”.

Prvi put bh. rukometaši zaigrali su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2003. godine, kada je održano u Portugalu. U grupi sa Grčkom i Makedonijom nisu se uspjeli domoći baraža. Izabranici tadašnjeg selektora Seada Hasanefendića osvojili su drugo mjesto iza Makedonaca. U narednom ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2005. u Tunisu na put im stali upravo Slovaci, koji su osvojili prvo mjesto u grupi. Osim Slovačke protivnik BiH, koju je tada sa klupe vodio Jasmin Mrkonja, bila je i Holandija.

Upravo Holanđani bili su jedan od tri protivnika bh. tima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2007. u Njemačkoj. U grupi su bili još Grčka i Italija. Na kraju u baraž su otišli Grci, dok su izabranici Vojislava Rađe zauzeli drugo mjesto u grupi.

Prvi put do baraža za Svjetsko prvenstvo BiH je uspjela doći pod vodstvom selektora Halida Demirovića. Finalni turnir 2009. igrao se u Hrvatskoj, a BiH je do doigravanja došla kroz grupu sa Finskom i Litvanijom. Na putu do prvog plasmana na veliko takmičenje ispriječila im se Mađarska. U prvom susretu Mađari su u Gyongyosu slavili sa 27:25, da bi ih u revanšu u “Skenderiji” dočekala paklena atmosfera koju je stvorilo preko 7.000 bh. navijača. Nažalost ta utakmica je imala neslavan kraj, jer ju je delegata Šveđanin Bjorn Ericsson prekinuo u 49. minuti zbog ubacivanja predmeta u teren, kod rezultata 27:24 za Mađarsku.

“Čovjek sam koji ne živi od sjećanja. Odavno sam te utakmice sa Mađarskom analizirao i stavio ih, što se kaže, u ladicu. Naravno, nekada se malo prisjetim ali onih lijepih stvari iz tog perioda. Ostaje žal što tada nismo prošli Mađare i što smo ispali na pomalo nesportski način. Kažem, ipak ostaju neke lijepe stvari iz tog perioda. I dalje volim rukomet i pratim ga i našoj reprezentaciji želim sve najbolje. Tako sam se lijepo radovao plasmanu u Katar, nadam se da ću opet imati sličan povod za slavlje”, kaže Demirović.

Operacija “Francuska“

Dvije godine kasnije Svjetsko prvenstvo se igralo u Švedskoj, a BiH je do njega ponovo pokušao odvesti Vojislav Rađa. No, ponovo nije uspio. Na kvalifikacionom turniru koji se igrao u Finskoj bh. tim je osvojio drugo mjesto iza Rumunije, koja je otišla u baraž. Drugi put u baražu BiH je igrala u kvalifikacionom ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2013. u Španiji, i to pod vodstvom i dalje aktuelnog selektora Markovića. U grupi sa Kiprom i Grčkom nacionalni tim BiH nije imao previše problema. Superiorno je ostvario četiri pobjede, ali u žrijebu baraža nije imao sreće, jer je za rivala dobio Njemačku. Nakon debakla u Stuttgartu gdje je domaćin u prvoj utakmici slavio sa 36:24 činilo se da je revanš puka formalnost. No, tako nisu mislili Marković i njegovi puleni. U sablasno praznoj “Zetri” umalo su napravili pravu svjetsku rukometnu senzaciju. Fenomenalnom igrom doveli su Nijemce na rub eliminacije. U samu završnicu se ušlo sa deset golova prednosti za BiH (33:23), pa su nijanse odlučivale o putniku za Španiju. Ipak, Nijemci su se spretno provukli porazom 24:33 izborili mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Operacija “Francuska 2017” zvanično počinje 1. novembra za kada je zakazano okupljanje rukometne reprezentacije BiH u Tuzli. Tri dana kasnije u “Mejdanu” će ugostiti Slovačku, a 8. novembra gostovati Litvaniji. Slijedi pauza u kvalifikacijama do januara, kada će biti konačan rasplet.

Raspored BiH u grupi “1”

Prvo kolo (4. novembar 2015. godine): BiH – Slovačka, drugo kolo (8. novembar): Litvanija – BiH, treće kolo (6. januar 2016.): Kosovo – BiH, četvrto kolo (9. januar): BiH – Kosovo, peto kolo (13. januar): Slovačka – BiH, šesto kolo (17. januar): BiH – Litvanija.

Skor BiH u kvalifikacijama za SP

Rukometna reprezentacija BiH u kvalifikacijama za svjetska prvenstva, zajedno sa baražom, do sada je odigrala 37 utakmica i ima izuzetno dobar skor. Ostvarila je 24 pobjede, 12 poraza i jedan remi, i to onaj zlata vrijedan 15. juna 2014. u Rejkjaviku protiv Islanda.