Rukomet
0

Selektor bh. rukometaša Dragan Marković: Jači smo od svih nedaća

Anadolija
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dok većina građana BiH bude odmarala, drugog dana 2016. godine rukometni reprezentativci pod vodstvom selektora Dragana Markovića okupit će se u Mostaru. Time će krenuti u pripreme za nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj.

Bez obzira na brojne probleme koji ga prate, od odaziva pojedinih igrača, povreda, pa do kratkog perioda za pripreme, Marković je i dalje optimista i poručuje da su on i njegovi izabranici jači od svih nedaća.

Pred bh. rukometašima su u periodu od 6. do 17. januara četiri preostale utakmice u grupi 1 kvalifikacija za SP. Prethodno će 4. januara u Baru u prijateljskom ogledu odmjeriti snage sa Crnom Gorom, koja se priprema za Euro 2016 u Poljskoj.

Sa spiska od 19 igrača, na koje Marković računa u dva susreta sa Kosovom i po jednom sa Slovačkom i Litvanijom, otpao je Vladimir Vranješ, pivot mađarskog Pick Szegeda zbog povrede. Umjesto njega vjerovatno će biti pozvan Damir Halilković, pivot Nexea iz Našica.

"Osim Vranješa za sada nema nikakvih drugih najava da će neko propustiti okupljanje 2. januara u Mostaru. Očekujem sve igrače možda i Halilkovića, kojeg ću vjerovatno naknadno pozvati", kaže Marković i nastavlja:

"Ne znam šta bih mogao reći osim da očekujem dvije sigurne pobjede protiv Kosova. Za pripreme imamo jako malo vremena, gotovo nimalo. Okupićemo se 2. januara u Mostaru i odmah sutradan krenuti za Bar gdje ćemo igrati test susret sa Crnogorcima. Ta utakmica nam nikako nije trebala, ali šta da se radi. Imat ćemo samo jedan trening pred ogled s Crnom Gorom i postoji velika opasnost da se neko od igrača povrijedi, jer su već deset i više dana na odmoru. No, neću se žaliti. Uvijek sam bio optimista, pa je tako i sada. Savez zbog finansijskih problema nije bio u stanju da nam osigura duže pripreme i tu ništa ne možemo. Dokazat ćemo još jednom da smo jači od svih nedaća.“

Prvi rival bh. rukometaša u nastavku kvalifikacija bit će Kosovo 6. januara u Prištini i tri dana kasnije u Tuzli.

"Iskreno ne razmišljam o Kosovu, niti me previše interesuje kako oni igraju. Naravno, uradit ćemo neku analizu, ali mi je najvažnija naša ekipa. Gledam nas i kako da sačuvam mir u reprezentaciji koji se konstantno narušava još od perioda prije Svjetskog prvenstva u Kataru. Imamo svoj određeni nivo koji smo dostigli i želimo ga zadržati bez obzira na sve. Sagradili smo tim koji se rijetko mijenja, osim kada moramo, i nadam se da ćemo uspješno okončati ove kvalifikacije i plasirati se u baraž“, kaže Marković.

Paralelno sa ogledima BiH i Kosova svoj dvomeč u grupi 1 odigrat će Slovačka i Litvanija. Stoga bi se do susreta petog kola u kojem će bh. tim putovati na megdan Slovacima moglo znati ko im je glavni konkurent za prvo mjesto koje vodi u baraž.

"Naravno, da bih volio da nam konkurent za prvo mjesto bude Litvanija, jer njih čekamo u posljednjem kolu na našem terenu. Međutim, ne opterećujem se time. Želim da pobijedimo sve do kraja kvalifikacija i da svoj posao zajedno sa igračima kulturno i pošteno dovedem do kraja. Nakon što sam izigran za četverogodišnji ugovor, nisam dobio na potpis ni ugovor od tri mjeseca. Nema veze, odradit će selektor svoj posao pošteno i profesionalno i bez plata i bez ugovora“, zaključio je Marković.

U baraž za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj plasirat će se pobjednici svih šest kvalifikacionih grupa, te 12 reprezentacija sa Euro 2016. Devet mečeva baraža igrat će se u junu 2016. godine.

Grupa 1

Parovi: 3. kolo (6. i 7. januar): Kosovo – BiH, Litvanija – Slovačka; 4. kolo (9. januar): BiH – Kosovo, Slovačka – Litvanija; 5. kolo (13. januara): Slovačka – BiH, Litvanija – Kosovo; 6. kolo (17. januar): BiH – Litvanija, Kosovo – Slovačka.

  1. Litvanija 2       1       1       0       57:53 3
  2. BiH        2       1       1       0       56:52 3
  3. Slovačka 2       1       0       1      63:49 2
  4. Kosovo  2       0       0       2       46:68 0

Markovićev izbor

Golmani: Mario Blažević (CSM Bucuresti, Rumunija), Benjamin Burić (Gorenje, Slovenija); lijeva krila: Alen Ovčina (Vogošća), Hariz Begić (Konjuh); desna krila: Anes Bečić (Vogošća), Muhamed Zulfić (Dinamo Bukurešt, Rumunija); lijevi bekovi: Nikola Prce (Azoty, Poljska), Ivan Milas (Gwardia, Poljska), Mirsad Terzić (MVM Veszprem, Mađarska); srednji bekovi: Ivan Karačić (Baia Mare, Rumunija), Josip Perić (Qatar SC, Katar), Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska); desni bekovi: Dejan Malinović (Creteil, Francuska), Kosta Savić (Selestat, Francuska), Marko Panić (Chambery, Francuska); pivoti: Senjamin Burić (Gorenje, Slovenija), Gafar Hadžiomerović (Csurgoi, Mađarska) i Damir Halilković (Nexe, Hrvatska).

Rezerve: Damir Efendić (Borac M:tel), Adam Savić (Go Fit, Španija), Arman Beširević (Prijedor), Mirko Mikić (Borac M:tel), Stefan Janković (Borac M:tel), Vladan Lončar (Pick Szeged, Mađarska), Tarik Vranac (Balmazujvaros, Mađarska), Emir Rahimić (Bosna Sarajevo) i Josip Ereš (Izviđač).