Rukomet
85

Kvalifikacije za EP u Poljskoj: Bh. rukometaši odigrali neriješeno protiv Bjelorusije

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rukometna reprezentacija BiH danas je u prvoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2016. godine bila gost Bjelorusiji. Utakmica je završena remijem 25:25.

Nakon četiri minute prvog poluvremena bez gola, u kojima smo zaradili isključenje, poveli su Bjelorusi preko Pohovskog u petoj minuti. Nakon toga su uzvratili naši Zmajevi golom Karačića.

Prvo vodstvo je bh. reprezentaciji donio Vražalić golom u 7. minuti utakmice. Dvije minute kasnije je bilo 3:3. Z barednih nekoliko minute se igralo gol za gol. Prce je rukometne Zmajeve doveo u vodstvo, no, domaći su ubrzo uzvratili.

Razliku od dva gola imali smo u 11. minuti, gol je postigao Ovčina. Bjelorusi su smanjili na minus jedan, ali su Zmajevi ponovo vratili prednost od dva gola pogotkom Prcea u 16. minuti utakmice.

U 20. minuti su naši momci postigli dva pogotka, tačnije, učinili su to Ovčina i Vranješ, koji su napravili razliku od četiri gola, bilo je 9:5.

Grahovac je u 21. minuti odbranio sedmerac i to u trenucima kada je svoje drugo isključenje odrađivao Panić. Domaći su smanjili na 9:6 dvije minute kasnije, a onda je Toromanović u 23. minuti bh. rukometašima vratio četiri gola prednosti.

Vražalić je svojim trećim golom postavio rezultat na 11:7 u 25. minuti. Naš tim je uspijevao održati prednost od četiri gola.

U napadu za vodstvo od pet golova razlike nije se snašao Toromanović, što su Bjelorusi iskoristili za smanjenje na tri gola razlike, a Toromanović je zaradio isključenje. Iz sedmerca su domaći smanjili rezultat na 12:10 u 29. minuti.

U istoj minuti su i Bjelorusi zaradili tek prvo isključenje, a zaradio ga je Zajcev.

Savić je našoj reprezentaciji donio prednost od tri gola u situaciji kada su snage bile izjednačene, ali su se Bjelorusi brzo vratili.

U posljednjim sekundama su naši Zmajevi propustili realizirati dvije prilike da odu na odmor s tri gola prednosti, ali su ih promašili i onda primili gol za konačnih 13:12 nakon prvog poluvremena.

U drugo poluvrijeme je reprezentacija BiH ušla na pravi način, postigli smo gol preko Vražalića za 14:12. Na tri razlike povisio je Čelica u 34. minuti. Isti je igrač sjajnim golom postavio rezultat na 16:12, tako da smo ponovo imali četiri gola prednosti.

Burićeva odbrana je našem timu omogućila napad za peti pogodak, ali ga Čelica nije iskoristio. Umjesto toga, primili smo gol i prednost je smanjena na tri gola. Međutim, sa igračem manje smo se vratili na plus četiri golom Vražalića.

U 40. minuti je bh. tim imao dva isključenja što su Bjelorusi iskoristili i smanjili na 17:15.

Čelica se vratio u igru, ali to nije spriječilo domaće da dođu na samo gol zaostatka u 41. minuti. Serija Bjelorusa se povećala na 4:0, pa su u 42. minuti izjednačili na 17:17. Potom je došlo i do potpunog preokreta u 45. minuti, Bjelorusi su napravili seriju od 5:0.

Vodstvo domaćih je poništio Panić, no, samo za kratko. Bjelorusi su igrali čvrsto, njihov golman je odlično branio, a naši rukometaši nisu bili precizni u nekoliko navrata. Na dva razlike su domaći povisili u 48. minuti, a četiri minute kasnije je Bjelorusija napravila tri gola razlike.

Naša reprezentacija je konačno stigla do gola iz sedmerca, kada je pogodio Terzić za 21:19. Novi gol za naš tim je postigao Vražalić, pa je zaostatak smanjen na samo jedan gol.

Za novo izjednačenje se pobrinuo Ovčina u 54. minuti, a potom je Burić domaćinima odbranio sedmerac.

Fenomenalan gol za vodstvo BiH nakon družeg vremena postigao je Ovčina, ali je Rutenka ponovo izjednačio rezultat na 23:23. Igralo se gol za gol,

Perić je pogodio za 24:23 u korist BiH. Na drugoj strani je fenomenalno odbranio Grahovac, a Čelica potom povisio na 25:23. Bjelorusi su uzvratili golom, pa je utakmica ušla u veoma zanimljivu i napetu završnicu. Uspjeli su i izjednačiti u 59. minuti nakon nesporazuma Perića i Vražalića.

Na kraju je reprezentacija BiH imala šut za pobjedu, ali gola nije bilo. Zaprijetili su i Bjelorusi, ali srećom nisu pogodili. Utakmica je završena rezultatom 25:25.