Rukomet
23

Kasim Kamenica za Klix.ba: BiH ima puno toga za reći na Svjetskom prvenstvu

Piše: J. H.
Kasim Kamenica
Kasim Kamenica
Proslavljeni bh. rukometni stručnjak Kasim Kamenica prokomentarisao je pobjedu rukometne reprezentacije BiH protiv Irana u prvom kolu Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru. Izabranici selektora Dragana Markovića savladali su Irance sa 30:25.

Nekadašnji selektor bh. rukometne reprezentacije, juniorske rukometne reprezentacije Jugoslavije, reprezentacije Slovenije i Crne Gore kaže da je plasman na Svjetsko prvenstvo i današnja prva pobjeda na jednom velikom takmičenju plod dugogodišnjeg mukotrpnog rada.

"Pobjeda protiv Irana me nije iznenadila. Vjerovatno su bili malo nestrpljivi u tom svom iščekivanju nastupa na Svjetskom prvenstvu. Momke ne treba mnogo opterećivati. Pustimo ih da igraju iz utakmice u utakmicu. Mentalno su snažni, nemaju kompleksa protiv jačih reprezentacija i sigurno je da imaju puno toga za reći na ovom prvenstvu", kaže Kamenica za Klix.ba.

Kamenica je pohvalio rad selektora Dragana Markovića.

"On je našao jednu dobru hemiju. Jednom kad se reprezentacija plasira na veliko takmičenje, onda pripadaš vrhu i praviš kontinuitet", dodaje naš sagovornik.

Kamenica je jedan od onih bh. rukometnih stručnjaka koji itekako imaju udjela u ovom uspjehu.

"Svi smo učestvovali u gradnji te reprezentacije. Marković je dočekao tu šansu i posao je odradio odlično i na tome im treba čestitati. Ne treba ih izlagati pritiscima već ih pustiti da od utakmice do utakmice igraju rasterećeno. Na taj način će opravdati očekivanja i napraviti dobar rezultat, ubijeđen sam u to", kaže Kamenica koji je trenutno bez angažmana, ali pomaže radu Rukometnog kluba Goražde.

Što se grupe tiče, Kamenica kaže da je Iran totalni autsajder dok je Hrvatska favorit.

"Ostale reprezentacije manje-više imaju podjednake šanse i odlučivat će nijanse, dnevna forma, zdravstveno stanje igrača...", kaže Kamenica na kraju.