Saopćenje UO
0

Iz Bosne poručili: Akcenat će biti na mladim rukometašima

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Upravni odbor Rukometnog kluba Bosna saopćio je da nakon što je aktuelna uprava preuzela klub krajem juna prošle godine, postavljen je jasan cilj višegodišnjeg ulaganja i unapređenja funkcionisanja svih segmenata RK Bosna, s posebnim akcentom na rad sa omladinskim kategorijama.

"Nismo imali puno vremena za analizu budući da nas je čekao prelazni rok, u kojem smo bili primorani dovesti čak 11 novih igrača u seniorski sastav, s obzirom na to da je skoro kompletna ekipa iz prethodne sezone ranije napustila klub. Prvi dio sezone smo rezultatski katastrofalno odradili, budući da smo u dvanaest odigranih prvenstvenih utakmica uspjeli osvojiti samo četiri boda. Po završetku godine, ustanovljeno je da ekipa nije opravdala očekivanja te je svim igračima data mogućnost da promijene sredinu", navodi se u saopćenju.

Analizirajući prethodne sezone, navodi se dalje, postalo je jasno da Bosna već odavno funkcioniše po principu "čistog preživljavanja". Evidentan je izostanak sistematskog rada sa postavljenim dugoročnim ciljevima.

"Klub nema izgrađen način finansiranja, već se iz godine u godinu koriste vlastita poznanstva članova upravnih odbora kako bi se došlo do sponzora i novca. Za razliku od skoro svih ostalih premijerligaških klubova, sedmerostruki prvak BiH nema značajnu finansijsku podršku državnih, odnosno entitetskih i opštinskih organa", ističe se.

Omladinske selekcije ne funkcionišu već nekoliko godina te, u takvom odnosu snaga, budućnost kluba je stavljena pod veliki upitnik. U skladu s tim, u UO RK Bosa su odlučili da u godini kada klub slavi 70. rođendan, stane tome u kraj.

"U drugi dio sezone ćemo ući sa vlastitim igračima, odnosno ekipom čiji je prosjek godina 20 i koja broji nekoliko izuzetno potencijalnih rukometaša, koji će zasigurno u periodu koji dolazi, uz adekvatan rad, izrasti u velike igrače. Svjesni smo činjenice da većina njih još uvijek nije spremna za igranje na profesionalnom nivou, no spremni smo rizikovati i dati im šansu, te čak i po cijenu ispadanja iz Premijer lige, uprava stoji iza ovih momaka", zaključuje se u saopćenju UO RK Bosna.