Olimpijske igre u Londonu
119

Hrvatska bez problema osvojila bronzu

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Hrvatska muška rukometna reprezentacija osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. U dvoboju za 3. mjesto, odabranici selektora Slavka Goluže pobijedili su Mađarsku 33-26.

Bila je to druga pobjeda Hrvata protiv Mađarske na ovom turniru. Prvu su hrvatski rukometaši ostvarili u grupi, kada su slavili s 26-19. Hrvatska je, tako, nastup na Olimpijskim igrama u Londonu okončala sa sedam pobjeda i samo jednim porazom, onim od Francuske 25-22 u polufinalu. Ovo je treća medalja za hrvatske rukometaše na igrama, nakon zlata u Atlanti 1996. i Atene 2004. godine.

Isto tako, pobjedom hrvatskih rukometaša je postalo jasno kako će Hrvastka u Londonu osvojiti šest medalja, što je najveći ulov hrvatske ekspedicije na igrama. U Ateni i Pekingu su hrvatski sportaši osvajali po pet medalja.

"Iznad svih – Hrvatska!", čuo se standardni poklič hrvatskih reprezentativaca u pobjedničkom zagrljaju nakon utakmice. Hrvati se zasluženo vraćaju kućama kao pobjednici, jer su ostavili odličan dojam na ovom turniru, osim u onoj samo jednoj kobnoj utakmici, protiv Francuza. Taj su poraz hrvatski rukometaši očito uspjeli preboljeti, jer su utakmicu protiv Mađarske za bronzu opet odradili na visokom nivou, a nakon završetka utakmice su bili vrlo veseli prilikom slavlja.

Mađarska je imala četiri vodstva u utakmici za bronzu, 1-0, 2-1, 3-2 i 4-3. Kada je Hrvatska prvi puta povela pogotkom Vorija u 9. minuti 5-4, vodstvo više nije ispuštala do kraja. Na poluvremenu je bilo 19-14, a u nastavku je Hrvatska povela dva puta i sa sedam golova razlike. Mađari su serijom 4-0 smanjili s 23-16 na 23-20, ali je Hrvatska ubrzo nakon toga pobjegla na šest, pa na osam, onda i na najvećih devet golova razlike i pitanje pobjednika je, dakako, bilo odlučeno.

"Medalja je medalja, iako još žalimo zbog one utakmice protiv Francuske. Uspjeli smo se skupiti i čestitam dečkima na ovoj medalji. Sretan sam zbog njih, sretan sam zbog sebe. Moji igrači su emotivci i puno se troše na svakoj utakmici. Osjetio sam sinoć na sastanku s dečkima da se stvarno žele iskupiti za poraz od Francuza i skidam im kapu" izjavio je hrvatski selektor Slavko Goluža.

"Jako sam sretan jer sam mom sinu morao objasniti zbog čega me nema doma dva mjeseca. Rekao sam mu da se vraćam s loptom i medaljom. Lopta je ovdje, a uskoro stiže i medalja", s osmijehom je izjavio Blaženko Lacković, ponajbolji igrač Hrvatske u ovoj utakmici, sa sedam golova iz sedam pokušaja.

Uz Lackovića, najveći doprinos pobjedi protiv Mađara dali su Domagoj Duvnjak i krilni igrači. Ivan Čupić je zabio 8 golova iz 10 pokušaja, a Manuel Štrlek pet golova uz samo jedan promašaj. Duvnjak je isporučio šest golova uz šut 6-8. Marko Kopljar je šutirao 3-3, Igor Vori 2-3. Već iz pojedinačnog učinka igrača jasno je da je cijela momčad statistički odlično odradila utakmicu, 33 gola od 43 pokušaja, odnosno visokih 77% realizacije. Mađari su, pak, bili na 54%, 26 od 44, za što velike zasluge ima golman Mirko Alilović s 13 obrana.

Gergely Harsanyi je bio najbolji u Mađarskoj, 7 golova uz samo jedan promašaj. Laszlo Nagy je zabio 6 golova, ali je za to potrošio 14 lopti.

Ivan Čupić je s 49 golova vodeći strijelac rukometnog turnira. Niclas Ekberg, čija će švedska reprezentacija igrati u finalu od 16 sati protiv Francuske, zabio je pet golova manje, što znači da bi Ćupić mogao i okončati turnir kao prvi strijelac, kao što je Patrik Ćavar bio na turniru u Atlanti 1996. godine s 43 gola...

OI, rukomet (muški):

za treće mjesto:

Hrvatska – Mađarska 33-26

finale:

Francuska – Švedska (16.00)