Rukomet
114

Grbavac: Nabijaju mi na nos to što je previše Ljubušaka u reprezentaciji

Piše: J. H.
Zdenko Grbavac, selektor juniorske rukometne reprezentacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zdenko Grbavac, selektor juniorske rukometne reprezentacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zdenko Grbavac, selektor juniorske rukometne reprezentacije BiH, u razgovoru za portal Klix.ba najavio je spektakl u večerašnjoj utakmici protiv Slovenije te borbu bh. reprezentativaca do zadnjeg atoma snage.

Nakon remija protiv Koreje, kaže Grbavac, reprezentativci BiH ostali su trijezne glave i nisu psihički klonuli već su bili odlučni da protiv Mađarske naprave dobar rezultat i pruže bolju igru. Nakon prvog poluvremena činilo se da će naši mladi rukometaši proći mnogo gore nego se očekivalo.

U tom trenutku semafor je pokazivao 16:11 za Mađare. No, u nastavku su reprezentativci BiH pokazali kako se brane boje državnog dresa, bez obzira na rezultat.

"U pauzi između poluvremena iznio sam im statistički podatak prema kojem smo imali deset izgubljenih lopti i 11 promašaja za isto toliko datih golova. Rekao sam im da moraju agresivnije igrati, čuvati loptu i manje griješiti", kaže Grbavac u razgovoru za Klix.ba.

Na kraju su se borbenost i hladna glava igrača isplatili. Mađari su savladani rezultatom 25:21.

"Većina tih momaka u životu nije igrala pred ovoliko ljudi i ovako važnu utakmicu, pa je normalno da naprave sve one greške. Fizički smo veoma dobro spremni i igrači npr. jedne Koreje, koja je specifična po toj brzoj tranziciji lopte, nisu mogli trčati sa nama", kaže Grbavac u razgovoru za Klix.ba.

U utakmici protiv Mađara, reprezentacija BiH je bila čak 18 minuta bez igrača na terenu.

"Drugo poluvrijeme smo igrali 14 minuta sa igračem manje i napravili seriju od 9:0. To govori o fizičkoj spremi igrača", dodaje naš sagovornik.

Pohvalio je sve reprezentativce, ali je posebno izdvojio jednog rukometaša.

"Dejan Malinović je odigrao jednu dionicu bez greške. Kad god je zagustilo, preuzeo je odgovornost i zabio gol. Igrao je povrijeđen i pod injekcijama", pojašanjava selektor.

U toj utakmici protiv Mađara posebno je briljirao golman Toulousea Denis Serdarević. Upravo na ovoj poziciji reprezentacija je bila deficitarna u proteklom periodu. "Golmani su nam uvijek bili loša karika. Promijenio sam deset golmana", kaže Grbavac.

Iako se u proteklom periodu dešavalo mnogo puta da su igrači u reprezentaciju, bez obzira na to o kojem se sportu radilo, pozivani po političkom ključu i kako bi se ispunila nacionalna kvota, Grbavac kaže da sa ovom reprezentacijom to nije slučaj.

"Odabir igrača bio je isključivo moj i po kvalitetu. Nabijaju mi malo na nos što ima najviše Ljubušaka. Šta ću kad su najbolji. Dovedite mi bolje, ja ću ih staviti da igraju. Perić, Milas, Miličević i Malinović, koji je kod mene u Ljubuškom proveo tri godine... za to što su iz Ljubuškog, ja nisam kriv", kaže Grbavac kroz smijeh.

Na naš upit da li postoji šansa da Hrvatska ponovo dođe i odvede najbolje mlade rukometaše, Grbavac kaže da se to ne može desiti u naredne tri godine.

"Poslije ovog bi oni morali pauzirati tri godine kada su u pitanju reprezentativni nastupi, kako bi mogli igrati za drugu reprezentaciju. Dejan Malinović je mogao igrati za Srbiju bez ikakvih problema, ali se odlučio za BiH", dodaje selektor BiH.

On je još jednom pozvao navijače da u što većem broju dođu večeras u Zetru u 21:00 sat i bodre mlade rukometaše.