Grupe A i B
54

EP u rukometu: Hrvatska pobijedila Srbiju u Splitu, Francuzi savladali Norvežane

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Rukometna reprezentacija Hrvatske pobijedila je Srbiju u Splitu u meču 1. kola grupe A, dok je Francuska u neizvjesnom finišu savladala Norvešku u drugom susretu grupe B.

Grupa A

Hrvatska - Srbija 32:22

Reprezentacija Hrvatske u drugom susretu 1. kola grupe A pobijedila je u Splitu Srbiju rezultatom 32:22. Hrvati su na samom početku stigli u vodstvo i početnu prednost nisu ispuštali sve do kraja meča, a prvu opipljivu razliku napravili su na kraju prvog poluvremena kada serijom 4:0 dolaze do pet pogodaka prednosti (14:9).

U drugom poluvremenu izabranici Line Červara sigurno su kontrolisali stečeno vodstvo i Srbiji nijednog trenutka nisu dozvolili da im ugrozi pobjedu, a možda i ključni trenutak desio se kod rezultata 23:18 kada su Hrvati napravili mini-seriju od 2:0 čime su otišli na nedostižnih sedam pogodaka razlike.

U pobjedničkoj ekipi najefikasniji su bili Stepančić i Štrlek koji su postigli po šest pogodaka dok je kod Srbije najefikasniji bio Nenadić sa također šest pogodaka.

Tabela:

Grupa B

Francuska - Norveška 32:31

U sjajnom meču 1. kola grupe B reprezentacija Francuske pobijedila je Norvešku u veoma neizvjesnom susretu, a konačni rezultat na kraju je glasio 32:31.

Francuzi su nešto bolje otvorili meč te su u uvodnim minutama tri puta imali prednost od tri pogotka razlike (5:2, 7:4 i 8:5), a nakon toga Norvežani su zaigrali puno bolje pa su do poluvremena prvo anulirali, a zatim i preokrenuli rezultat.

Početak drugog poluvremena u potpunosti je pripao Norveškoj koja je sve vrijeme imala prednost, a onda su Francuzi u samom finišu pokazali zašto su već godinama jedna od najboljih svjetskih selekcija te su upisali pobjedu.

Francusku je do pobjede nosio Mehe koji je postigao osam pogodaka dok je u poraženoj ekipi najefikasniji bio Tonnesen sa sedam pogodaka.

Tabela: