Rukomet
152

EP u rukometu: Hrvatska osvojila treće mjesto i obezbijedila plasman na SP 2017.

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
Rukometna reprezentacija Hrvatske osvojila je treće mjesto na Evropskom prvenstvu u Poljskoj savladavši Norvešku rezultatom 31:24.

Na početku susreta igralo se gol za gol, a Hrvatska je sredinom prvog poluvremena iskoristila "prazan hod" Norvežana koji su razbranili Ivana Stevanovića i osam minuta nisu postigli pogodak, te je u 21. minuti Hrvatska imala prednost od pet golova razlike (11:6).

Norvežani se vraćaju u igru mini-serijom od 2:0 i smanjuju na 11:8, a do kraja poluvremena Hrvatska je zadržala prednost i nakon 30 minuta na semaforu je stajalo 15:11.

Pet minuta prije kraja poluvremena kapiten Hrvatske Marko Kopljar je povrijedio desno koljeno i nije se vraćao u igru. Srećom, povreda najvjerovatnije nije teže prirode.

U 34. minuti Norveška je serijom 3:0 došla do dva gola zaostatka (16:14). Kristian Bjornsen je u 39. minuti smanjio na minus jedan (17:16), a minutu poslije najbolji norveški strijelac na turniru pogađa za izjednačenje (17:17).

Hrvatska je bila šest minuta bila bez gola, a post je prekinup Zlatko Horvat golom u 41. minuti za 18:17.

Manuel Štrlek je u 47. minuti imao priliku iz sedmerca povećati na plus dva, no njegov udarac brani Ole Erevik. Lopta se vratila hrvatskom lijevom krilu, no norveški golman još jednom brani. Ono što nije pošlo za rukom Štrleku pošlo je Krešimiru Kozini, koji povećava prednost Hrvatske na 22:20 početkom 49. minute, te se u posljednjih deset minuta susreta ušlo vodstvom Hrvatske od dva gola razlike (23:21).

Najbolji hrvatski defanzivac Jakon Gojun je u 51. minuti zaradio treće isključenje, no to se nije previše odrazilo na igru ekipe koju sa klupe vodi Željko Babić.

Baš kao i u prvom poluvremenu, Norveška je imala loš period igre, a Hrvatska je u periodu od 49. do 56. minute sačuvala svoju mrežu, a istovremeno postigla šest golova i došla do plus sedam (28:21), te je mirno privela meč kraju.

Hrvatsku su do trijumfa vodili Zlatko Horvat (8/9), Domagoj Duvnjak (6/10), Marino Marić (4/8) i Manuel Štrlek (4/7), dok su u redovima Norveške bolji od ostalih bili Sander Sagosen (5/10), Magnus Jondal (4/5), Kristian Bjornsen (3/6) i Espen Lie Hansen (3/5).

Hrvatska je osvojenim trećim mjestom obezbijedila direktan plasman na Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj, dok će Norveška igrati u baražu protiv Slovenije.

Finale između Španije i Njemačke se igra od 17 sati i 30 minuta.