Rukomet
35

Norvežani srušili Francusku: Jedina nada za Karabatića i društvo je Hrvatska

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Aktuelni olimpijski, svjetski i evropski prvaci rukometaši Francuske izgubili su skoro sve šanse za plasmanom u polufinale Evropskog prvenstva u Poljskoj nakon što su u posljednjem kolu grupe 1 poraženi od Norveške (29:24).

Francuskoj za plasman dalje može pomoći samo Hrvatska. Naime, ukoliko Hrvatska s razlikom od pet do 10 golova slavi protiv Poljske u meču koji počinje od 20:30 sati, Francuska ide dalje pošto će u tom slučaju Hrvatska, Poljska i Francuska imati po šest bodova, ali u međusobnom omjeru te tri reprezentacije Francuzi bi imali najbolju gol-razliku.

Ukoliko Hrvatska slavi sa minimalno 11 golova, onda ona ide dalje. Svi drugi rezultati Poljacima otvaraju vrata polufinala. Norveška je već osigurala polufinale.

Francuska je jako dobro otvorila meč protiv Norveške i nakon 10 minuta igre imala je vodstvo 5:2. U periodu od 17. do 23. minute Norvežani serijom od 4:0 dolaze do preokreta i do poluvremena uspijevaju čuvati prednost tako da su na odmor otišli s rezultatom 12:11.

Francuska je bolje otvorila drugo poluvrijeme i u 35. minuti imali su vodstvo 15:14, ali je onda uslijedila sjajna igra Norveške koja je vremenom samo povećavala razliku do konačnih 29:24.

Narcisse je sa sedam golova predvodio Francusku, a loš učinak od tri gola iz osam pokušaja imao je Nikola Karabatić. Na drugoj strani, Tonnesen je upisao šest golova, dok je Borgnesn dodao pet.

Ranije su počasni meč odigrali Makedonija i Bjelorusija, a slavili su Bjelorusi rezultatom 30:29. Odlični Prukhouski je postigao 11 pogodaka za Bjelorusiju, dok je u redovima Makedonaca najbolji bio Lazarov s 10 golova.

Tabela grupe 1:

  1. Norveška 7
  2. Poljska 6 (-1)
  3. Francuska 6
  4. Hrvatska 4 (-1)
  5. Makedonija 2
  6. Bjelorusija 1