Crno na bijelo
442

EHF je postupio po jasnim pravilima, a ona kažu da je greška napravljena u bh. taboru

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odluka Evropske rukometne federacije (EHF) da Švicarsku pošalje u baraž za Svjetsko prvenstvo potpuno je ispravna i donesena je na osnovu jasnih pravila, koliko god bilo teško prihvatiti takvu činjenicu. Nažalost, sve priče o navodnom bezobrazluku Švicaraca i kao domaćina i kao gosta "ne piju vode". Pravila ne pitaju za emocije i priče o moralu. Pravila su hladna i jasna. I bolna za Bosnu i Hercegovinu.

Jesu li se Švicarci opravdano žalili na hranu u hotelu, je li Tomislav Nuić bio prijavljen na tehničkom sastanku, je li policajac glasno kašljao u hotelu, je li delegat Darko Repenšek imao internet u hotelu... Sve je to nevažno za "slučaj Nuić". Sve je to nevažno kada vas neko upita da li je Tomislav Nuić smio nastupiti u meču protiv Švicarske 13. januara ove godine, u 4. kolu grupe 6 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U meču u kojem je BiH trebala barem remi da bi izborila baraž, a slavila je rezultatom 21:15.

Slavila je, a nije znala da džaba slavi.

Svaki gol rukometnih Zmajeva ispraćen velikim aplauzima, svaka odbrana od ukupno 20 koliko ih je skupio Benjamin Burić, ta hobotnica na našem golu, ispraćena je okeanima emocija. Ali, sve je bilo nevažno kada je Nuić zaigrao. Samo što to niko nije znao.

Sada znamo. U baraž nećemo. EHF je presudio, meč upisao rezultatom 10:0 za Švicarsku koju je poslao u ralje Norveške.

Pravila EHF-a kažu "da samo 16 igrača koji se nalaze na zapisniku delegata smiju nastupiti na utakmici". Delegatov zapisnik potpisuju zvaničnici rukometnih saveza čije se reprezentacije sastaju u meču. Tom prilikom zvaničnici prekriže dvojicu od šest osoba koje predstavljaju Savez kako bi se odredile četiri osobe Saveza koje mogu boraviti na klupi za rezervne igrače, odnosno u prostoru namijenjenom za igrače koji su na klupi.

Pravilnik EHF-a o igračima koji mogu nastupati na utakmici.
Pravilnik EHF-a o igračima koji mogu nastupati na utakmici.

Monolog direktora rukometne reprezentacije BiH Gordana Muzurovića na jučerašnjoj konferenciji za medije sadržavao je rečenicu koja kaže da je greška napravljena u našem taboru i to je poenta cijele priče.

"Zapisnik s te utakmice je štampan u robnoj kući Omega u Tuzli, a na njemu nije bilo ime Tomislava Nuića. Tu dolazi do naše greške, desila se, jer nismo prekontrolisali zapisnik koji je došao. Vjerovali smo iskusnom delegatu, nismo ni sanjali da delegat EHF-a daje zapisnik koji ne prati tehnički sastanak", kazao je Muzurović.

Dakle, Muzurović je priznao da se zapisnik koji je sastavio delegat meča nije prekontrolisao. I sasvim je nevažno što je delegat, navodno, pogriješio i što je umjesto 16 imena koje su naši predstavnici napisali na tehničkom sastanku, unio 15 imena u zapisnik. Ključ je da se spisak provjeri i da se delegatu ukaže na propust prije početka meča. Pošto se to nije uradilo, greška se više ne može pripisivati delegatu, nego samo onoj osobi koja nije prekontrolisala zapisnik, odnosno koja je potpisala zapisnik na kojem nije bilo imena Tomislava Nuića.

Zapisnik koji je printan u robnoj kući, a ne u dvorani; zapisnik koji je u robnu kuću "odnijela curica", brojao je 15 imena. Zar smo mogli sebi dozvoliti da se zapisnik za meč koji diže naciju na noge printa u robnoj kući? Zar smo očekivali da će neko mariti za tim što smo mi mislili da je na spisku 16 imena?