Rukomet
23

Dramatično polufinale okončano produžecima: Njemačka bolja od Norveške

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U susretu dva iznenađenja Evropskog rukometnog prvenstva u Poljskoj Njemačka je u veoma teškom meču nakon produžetaka savladala Norvešku rezultatom 34:33 i izborila finale takmičenja.

Od Norveške i Njemačke se nije očekivalo da će biti tako bitan faktor na Evropskom prvenstvu, ali su obje selekcije pokazale da su predviđanja bila pogrešna. Norvežani su u presudnoj utakmici grupe 1 slavili protiv Francuske, dok je Njemačka u grupi 2 srušila Dansku, a upravo su Francuska i Danska spadale u prvi red favorita.

Utakmica je bila izuzezno teška posebno u drugom poluvremenu, dok je u prvom dijelu bilo momenata kada se činilo da će Njemci s puno manje problema slaviti. Do 11. minute igralo se gol za gol, a onda je Njemačka otišla na "+4" i zabrinula Skandinavce koji su se probudili i na odmor otišli s minimalnim deficitom, a bilo je 14:13.

Drugi dio je bio period koji nije za osobe s lošim krvnim pritiskom. Počelo je preokretima, a onda je posljednjih 15 minuta zavladala rovovska bitka koja je okončana golom Njemačke 19 sekundi prije kraja. Pogodio je Dahmke za rezultat 27-27 i izjednačenje.

Njemačka je pokazala zašto je poznata po svojoj upornošću i pobjedničkom mentalitetu, te je uspjela, nakon dramatičnog povratka, slaviti u produžecima minimalnim rezultatom 34:33.

Junak Njemačke bio je perfektni Reichmann s učinkom od deset golova u deset pokušaja. Norvešku je predvodio Bjornsen s osam pogodaka.