Rukomet
11

Dragan Marković: Ako odigramo kao što znamo, Bjelorusi nemaju šanse

Piše: D. B.
U hotelu "Sarajevo" je danas održana konferencija za medije Rukometnog saveza BiH kojom su najavljene dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2016. godine u kojima će reprezentacija BiH igrati protiv Bjelorusije i Danske. Selektor našeg tima Dragan Marković je izrazio veliki optimizam uoči pomenutih utakmica.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo u rukometu 2015. godine, rukometna reprezentacija BiH ima za cilj održati kontinuitet igranja na velikim takmičenjima. Prvu kvalifikacijsku utakmicu za EP naši rukometaši igraju u srijedu u Bjelorusiji.

"Vrijeme nakon utakmice s Islandom je jako brzo prošlo, jedva smo dočekali da se ponovo okupimo. Svi smo imali obaveza u tom periodu i nije bilo mnogo vremena, a sada nas očekuju nove kvalifikacije, druga borba, drugo takmičenje. Ne smijemo stati, moramo biti još bolji nakon velikih pobjeda. Veoma je važno da ostanemo normalni i ozbiljni, jer je to ključ uspjeha", izjavio je Marković.

Dragan Marković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dragan Marković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

On je rekao da je trenutno najvažnija koncentracija na utakmicu protiv Bjelorusije.

"Potrebno je da ostavimo sve iza sebe i skoncentrišemo se na prvu kvalifikacijsku utakmicu protiv Bjelorusije. Oni ako izgube, ne mogu se vratiti na drugu poziciju. S druge strane, mi nemamo šta da izgubimo, pa u Bjelorusiju idemo da pobijedimo. Ako odigramo kao što znamo, Bjelorusi nemaju šanse. Nakon te utakmice ćemo razmišljati o Danskoj", kazao je selektor.

Reprezentativci su pokazali visok stepen ozbiljnosi i odgovornosti te su se na okupljanju pojavili odmah nakon završetka klupskih obaveza.

"U četvrtak smo imali veći dio ekipe. Igrači su mogli uzeti dan ili dva odmora, ali su se odmah po završetku klupskih utakmica javili u naš hotel. To je dobro, jer imamo još puno posla da se taktički spremimo za Bjelorusiju. Tu utakmicu ćemo dočekati spremni i nadamo se pobjedi. Veoma mi je važno što naši igrači imaju sve veću minutažu u svojim klubovima", rekao je Marković.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Naš tim se ne zamara protivnikom, nego se fokusira na svoju igru.

"Inače se ne zanimam protivnicima, nego svojom ekipom. Mi se za Bjelorusiju spremamo kao da će odigrati u najjačem mogućem sastavu. Ne želim razmišljati o tome ko će za njih igrati i ko neće, kako ne bih upao u neku zamku. Najvažnije je da ispoštujemo ono što dogovorimo i kako se ponašamo prema dresu sa državnim grbom", jasan je bio selektor rukometne reprezentacije BiH.

Ivo Karačić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ivo Karačić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Nakon Markovića se novinarima obratio bh. reprezentativac i član bjeloruskog Brest Meshkova Ivo Karačić.

"Posljednje tri godine nastupam za bjeloruski Brest Meshkov. Okosnica bjeloruske reprezentacije su moji klupski saigrači. Mogu reći da su vrhunski sportaši. Bit će nam veoma teško igrati protiv njih. Svoj su kvalitet pokazali plasmanom na posljednja tri velika takmičenja, a na četvrto žele otići preko nas. Imaju puno više izgubiti, jer mi možda imamo popravni u BiH. Ne vjerujem da oni imaju popravni ako izgube utakmicu na svom terenu protiv nas. Očekujem tešku utakmicu, ali i našu pobjedu", izjavio je Karačić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Bh. reprezentacija sutra putuje u Bjelorusiju, a utakmica se igra u srijedu s početkom u 14:30 sati. Direktan prenos će biti moguće pratiti na BHT-u.

Nakon utakmice protiv Bjelorusije, reprezentacija će se vratiti u BiH, tačnije u Tuzlu, gdje će 2. novembra u Mejdanu odmjeriti snage s Dancima. Drugu utakmicu će također biti moguće pratiti na BHT-u od 20:15 sati.