Rukomet
0

Dobojski rukometni TV turnir šampiona uvršten u svjetski kalendar takmičenja

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Svjetska rukometna federacija (IHF) sa sjedištem u Bazelu, u Švicarskoj, uvrstila je Međunarodni rukometni TV turnir šampiona u Doboju u svjetski kalendar takmičenja, izjavio je Srni predsjednik Komisije za informisanje ovog turnira Siniša Simić.

"Upoznat sam o dosadašnjem značajem i doptinosom turnira u Doboju za rukomet kao sport i sa ponosom mogu da kažem da je ovo prestižno takmičenje od ovog sastanka zvanično uvršteno u svjetski kalendar takmičenja", citirao je Simić izjavu predsjednika IHF-a Hasana Mustafe.

Na sastanku IHF-a u Baselu, koji je održan juče, prisustvovala je četvoročlana delagacija Međunarodnog rukometnog TV turnira šampiona - predsjednik Organizacionog odbora turnira i načelnik opštine Doboj Obren Petrović, predsjednik Izvršnog odbora turnira i potpredsjednik RS Enes Suljkanović, predsjednik Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić i generalni sekretar turnira Alen Petković.

"Još jednom smo pokazali da rukometni radnici RS i BiH mogu da organizuju najveća i najjača svjetska takmičenja na šta ukazuje uvrštavanje rukometnog turnira u Doboju u svjetski kalendar takmičenja i kojim se značajno doprinosi afirmaciji rukometa, ne samo na prostorima naše zemlje, već i šire", pročitao je Simić izjavu Enesa Suljkanovića. 

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić smatra da je uvrštavanjem dobojskog turnira u kalendar IHF-a, kao i mogućnosti da BiH bude organizator svjetskog juniorskog prvenstva 2013. godine, još jedan dokaz da je dosadašnja saradnja dobojskog turnira sa Rukometnim savezom BiH i IHF-a bila jako dobra i kvalitetna.

U ime Organizacionog odbora turnira i opštine Doboj, načelnik  Petrović zahvalio je predsjedniku IHF-a Hasanu Mustafi za uvrštavanje  turnira u takmičarski kalendar ove svjetske rukometne federacije, i pozdravio njegovu najavu dolaska na 43. međunarodni rukometni TV turnir šampiona "Doboj 2011", koji će biti održan od 16.do 20. avgusta ove godine. 

Simić je podsjetio da je do danas učešće na Turniru  "Doboj 2011", na kojem po tradiciji učestvuje osam ekipa, potvrdilo šest ekipa -"Šanberi" iz Francuske, "Metalurg" iz Makedonije, "Barselona" iz Španije, "Gumersbah" iz Njemačke, "PIK Segedin" iz Mađarske, kao i domaća "Sloga".
                                        
Dobojski rukometni TV turnir je prvi put održan 1965. godine, a zbog ratnih dejstava nije održavan od 1992. do 1996. godine.  Prve ekipe iz inostranstva - "Bohemians" iz Praga, "Dinamo" iz Brašova i "Spartakus" iz Budimpešte, nastupile su 1969. godine.

Na Turniru su prve TV kamere postavljene 1970. godine, kada je snimljena i naknadno emitovana reportaža o turniru i finalni susret banjalučkog "Borca" i češke "Dukle".