7. - 9. septembar
45

Deset ekipa iz regiona na rukometnom turniru "Više od igre"

FENA
Udruženje za podsticaj kulture, turizma, umjetnosti i sporta "Spiritus" od 7. do 9. septembra u Sarajevu organizira 3. međunarodni kadetski rukometni turnir "Više od igre".

Turnir je namijenjen dječacima uzrasta do 16 godina, a učestvovat će 10 ekipe iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Na današnjoj pres-konferenciji PR turnira Marko Matović kazao je da je cilj organizacije turnira skretanje pažnje na rukomet kao sport za koji su mladi sve manje zainteresovani.

"Mladim rukometašima želimo da pružimo mogućnost da se se takmiče sa svojim vršnjacima iz zemalja regije i na da taj način unapređuju sebe kao igrače, a prije svega kao ljude. Također, želimo pružiti priliku trenerima da razmijene iskustva, te da se poboljša saradnja između klubova na regionalnom novu. Turnir je već regionalno prepoznat kao izrazito kvalitetan. U narednoj godini planiramo povećati obim turnira, na kojem bi učestvovalo 20 muških i 10 ženskih ekipa", naglasio je Matović.

Na turniru će učestvovati ekipe - Dobova (Slovenija), Partizan i Crvena Zvezda (Srb), RK Balić - Metličić i Zamet (Hrvatska), Lovćen (Crna Gora), dok će bh. rukomet predstavljati Borac m:tel, Lokomotiva, Čelik Junior i selekcija grada Sarajeva.

Selektor ekipe Grada Sarajeva Zuhdija Korkarić kazao je da je okupio omladince iz rukometnih klubova i škola rukometa sa područija Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva u saradnji sa njihovim trenerima.

"Uspjeli smo da napravimo ekipu koja, po meni, neće biti "lak zalogaj" nikome. Pokušali smo da se pripremimo, da se koliko-toliko uigramo, jer sve ostale ekipe su uigranije i duže su na okupu. To nam je veliki problem u odnosu na ostale ekipe, ali mislim da će momci koji imaju ovoliko htijenje i borbenost na kraju pokazati određeni kvalitet i imati šta da pokažu, te da će biti dostojan protivnik svim ekipama", kazao je Korkarić.

Proslavljeni bh. rukometaš Jasmin Mrkonja, selektor kadetske reprezentacije BiH, u ulozi promotora turnira naglasio je da je rad s mladima najbolji način da se izađe iz velike krize u kojoj se našao rukomet u BiH.

"Svu svoju energiju trebamo da usmjerimo u radu s mladima. Čestitam organizatorima što su u ovakvom trenutku u kojem se nalazi naš rukomet odlučili da održe jedan ovakav turnir. Teško je naći spoznore, a država se se maćehinski odnosi prema sportu, ali ovaj turnir je dokaz da se ne trebe čekati na institucije, jer sami mi rukometni pregaoci moramo zajedno raditi i dogovorati se da izađemo iz krize u kojoj se nalazi naš rukomet", kazao je Mrkonja.

Podršku u organizaciju turnira prvi je pružio Rukometni savez Kantona Sarajevo.

Zvanično otvaranja turnira će se održati u petka, 7. septembra, u 15.20 sati u Skenderiji, a utakmice će se još igrati i u dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmili. Finalni susret će se igrati u nedjelju, 9. septembra, u 11 sati.