Veliki okršaj u Ligi prvaka
0

Bosna BH Gas dočekuje Zagreb, potrebna pomoć publike

Sarajevo-x.com
Foto: A. Berbić/Arhiv
Foto: A. Berbić/Arhiv
Dvorana "Mirza Delibašić" večeras će biti poprište dvoboja rukometnih prvaka Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Meč 2. kola grupe D Velux EHF Lige prvaka između sarajevske “Bosne BH Gas” i “Zagreb Croatia Osiguranja” budi veliki interes ljubitelja rukometa u cijelom regionu.

“RK Zagreb Croatia Osiguranje” je u svojoj historiji dva puta bio prvak Evrope (sezone 1991/92. i 1992/93.), a sredinom 90-tih godina tri puta zaredom (1997, 1998. i 1999.) bio finalista EHF Lige prvaka, gdje je sva tri puta poražen od “Barcelone”. Upravo je “Barcelona Borges” prošle sezone zaustavila “Zagreb” u osmini finala ovog takmičenja. Najveći evropski uspjeh prvaka Hrvatske u posljednjih nekoliko sezona jeste polufinale Kupa pobjednika kupova 2006/07. u kojem su poraženi od "Ademar Leona" (u drugom polufinalu "Bosna" je izgubila od HSV-a).

Nema straha

Okosnicu Zagrebovog tima čine hrvatski reprezentativci Ivano Balić, Toni Valčić, Ljubo Vukić, Marko Kopljar i Zlatko Horvat, a inostrana pojačanja predvode Slovenci Gorazd Škof i David Špiler, Mađar Gyula Gal, te bh. reprezentativac Adnan Jaškić.

Na golu prvaka Hrvatske je Mostarac Marin Šego, koji je u utakmici sa "Constantom" imao 22 uspješne odbrane. U hrvatskom prventstvu "Bosnin" suparnik već dugo nema pravu konkurenciju, a svoju dominaciju nastavlja i u tekućoj sezoni, gdje je u pet odigranih utakmica ubilježio isto toliko pobjeda.

Po svemu navedenom, “Zagreb CO” predstavlja ekipu koja pripada u gornji dom evropskog rukometa i u Sarajevo na okršaj sa našim prvakom dolazi kao favorit. No, "studenti" se ne plaše favorizovanog protivnika.

"Uvjeren sam da straha od protivnika neće biti, jer onaj ko se boji ne treba ni da se bavi sportom. Pružit ćemo svoj maksimum u ovoj utakmici", rekao je na pres-konferenciji trener Bosne BH Gas, Irfan Smajlagić.

Renomiran suparnik

Utakmica “Bosna BH Gas” – “Zagreb Croatia Osiguranje” igra se u dvorani "Mirza Delibašić" sa početkom u 19.00 sati. Sudit će je Nenad Krstić i Petar Ljubić (Slovenija). Delegat je Dragan Načevski (Makedonija).

Iz “Bosne BH Gasa” pozivaju sve navijače, ljubitelje rukometa i bh. sporta da večeras budu u Skenderiji i svojom gromoglasnom podrškom pomognu našem prvaku u duelu sa renomiranim suparnikom.

Ulaznice po cijeni od 5 KM mogu se kupiti na platou Skenderija, u ulici Ferhadija (ispred zgrade "Svjetlost") i u dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu.

Uvod u meč bit će rezervisan za popularni bh. muzički sastav "Mostar Sevdah Reunion", koji će pola sata prije početka utakmice imati nastup, u okviru kojeg će izvesti i pjesmu “Čudna jada od Mostara grada”, a koja je tokom proteklih godina postala svojevrsna himna "studenata".

Grupa D

  1. HC Croatia Osiguranje Zagreb 1 1 0 0 33 : 23 (10) 2
  2. Renovalia Ciudad Real 1 1 0 0 27 : 19 (8) 2
  3. St. Petersburg HC 1 1 0 0 32 : 27 (5) 2
  4. HC Bosna Sarajevo 1 0 0 1 27 : 32 (-5) 0
  5. SG Flensburg-Handewitt 1 0 0 1 19 : 27 (-8) 0
  6. HCM Constanta 1 0 0 1 23 : 33 (-10) 0