Tužna ispovijest
231

Boesen otkrio užasne uvjete rukometaša BiH: Bili smo bez fizioterapeuta, torbi...

F. Z.
Lasse Boesen o reprezentaciji BiH (Foto: Klix.ba)
Lasse Boesen o reprezentaciji BiH (Foto: Klix.ba)
Proslavljeni danski rukometaš Lasse Boesen pomoćnik je Bilala Šumana u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Prvak Evrope s Danskom 2008. godine i bivši rukometaš Flensburga uvijek je zanimljiv sagovornik za novinare iz ovog rukometnog grada.

U gradu koji se smjestio sedam kilometara od granice s Danskom reprezentacija Bosne i Hercegovine zanimljiva je tema. Benjamin Burić je golman Flensbruga, Boesen je nosio dres ovog kluba te su samim tim veoma zanimljivi Flensborg Avisu, medijskoj kući koja u svojim novinama koristi i danski i njemački jezik.

Nakon što je naš nacionalni tim završio nastup na Euru razgovarali su s Boesenom koji je otkrio u kako teškim uvjetima rade naši rukometaši.

"Recimo, nemam ugovor i nisam plaćen, ali to nije poenta, s tim mogu živjeti. Međutim, mi nismo imali fizioterapeuta, naprimjer, ili tape (traku) za ekipu. I šta da radimo kada nam se desi povreda, kao što je to bio slučaj pred kraj Evropskog prvenstva. Nije bilo reakcije saveza. Imali smo set dresova, ali nismo imali torbe u kojima ćemo ih nositi. Bilal i ja bismo ispraznili naše privatne torbe i ponijeli dresove u njima", rekao je Boesen za Flensborg Avis.

Kaže da je u stručni štab bivšeg saigrača iz Koldinga ušao zbog izazova i strasti prema sportu.

"Zbog strasti sam došao. Na početku sam to vidio kao zanimljiv izazov, da se plasiramo s ekipom na Evropsko prvenstvo. Uspjeli smo i nakon toga smo počeli planirati. Nadali smo se kako će se status quo promijeniti, ali nažalost to se nije dogodilo. Naprotiv. Dan nakon što smo se kvalifikovali, čuli smo da rukovodstvo Saveza nije zadovoljno stručnim štabom", istaknuo je Boesen.

Boesen kaže da je posebno teško raditi kada nemate podršku u svojoj državi.

"Postoje tri velike religije u Bosni i Hercegovini. Hrvati i Srbi ne žele funkcionalnu multikulturalnu Bosnu i Hercegovinu, a rukometna reprezentacija je primjer funkcionalne multikulturalne Bosne i Hercegovine. Otišli smo na Evropsko prvenstvo jer smo vjerovali u sportski uspjeh. Sada se može govoriti da li je to bilo realno ili ne, ali nismo išli kao rekreativci", rekao je Boesen.

Istaknuo je da nije siguran da li će ostati u reprezentaciji, ali i da nije siguran koliko će reprezentativaca biti spremno da radi u takvim uvjetima.

"Ne znam ni da li će igrači biti tu za naredne kvalifikacije. Oni daju, daju, a ništa im se ne vraća. Naredni izazov je da se ekipa plasira na Svjetsko prvenstvo. Međutim ako se ništa ne promijeni, pitanje je da li će biti tu i ko će biti tu. Ne mogu biti na dobrotvornom radu u Bosni. Privremeno je to dobro, ali ne zastalno. Ne mogu tu odluku obrazložiti porodici, a tu je i moj posao u Danskoj", rekao je Boesen.

Ipak, pored svih problema koje rukomet ima u Bosni i Hercegovini, Boesen je oduševljen ljudima i kulturom. Svjestan je da za promjene u rukometu poteze trebaju povući oni najutjecajniji.

"Bosanci imaju mnogo toga da ponude. Bio bih iznenađen da se nešto promijeni. Međutim, ako se promijeni, to je zbog toga što smo napravili razliku na sportskom terenu. Međutim, da bi se nešto desilo, utjecajni i moćni ljudi moraju pritisnuti neko dugme, veliko dugme. U budućnosti ne možemo raditi svega nekoliko dana prije takmičenja, to neće uspjeti", rekao je Boesen.