Rukomet
65

Bilal Šuman za Klix.ba: Bit će puno novih imena, unosim novi sistem u sve selekcije

Piše: Edin Isanović
Bilal Šuman (Foto: Arhiv/EPA)
Bilal Šuman (Foto: Arhiv/EPA)
Bilal Šuman je novi selektor muške rukometne reprezentacije BiH. To je odlučio Izvršni odbor RSBiH na sjednici koja je danas održana u Mostaru. Novi šef državnog tima dobio je jednoglasnu podršku čelnika Saveza. To je svakako obećavajuće. Šuman je za Klix.ba izjavio kako je danas bio u gradu na Neretvi i sretan je ovakvim ishodom.

"Drago mi je što je ispoštovna kompletna procedura. Objavljen je konkurs, sve je detaljno analizirano. Stručna komisija je donijela odluku, a Izvršni odbor Saveza je to verificirao. Ovo je nešto što sam dugo čekao, biti selektor svoje zemlje je velika čast", kazao je u jednom dahu Šuman.

Bilal će biti deveti po redu selektor najboljih bh. rukometaša od formiranja Saveza. Kako kaže nema puno mjesta za euforiju.

"Od ponedjeljka počinjem sa predanim radom. Reprezentativni spisak bit će objavljen do kraja augusta. Odmah da kažem da će biti puno novih imena. Ukupno četrnaest, od toga devet koji do sada nikada nisu dobili poziv i pet igrača koji su nekada bili pozivani. Baza će biti oko 30 igrača koji će se ravnopravno boriti da uđu među šesnaest najboljih. Stvorit ćemo jednu zdravu konkurenciju u kojoj će svaki igrač biti jednako tretiran. Cilj u svakoj utakmici bit će pobjeda za našu BiH", kazao je novi šef državnog rukometnog tima.

Selektor bh. tima dodaje kako će insistirati da sve selekcije imaju okupljanja pet puta godišnje.

"Rad s mladim igračima je baza za uspjeh. Insistirat ću da okupljanja U-16, U-18 i U-21 selekcije bude pet puta godišnje. Neću se samo fokusirati na rad sa A timom koji će, bez dvojbe, biti lokomotiva uspjeha BiH. Trudit ću se da sve podignem na jedan veći novo. U reprezentaciju donosim jedan sistem iz Skandinavije koji koriste Savezi čije su reprezentacije osvajale medalje. Težit ćemo da stvorimo jedan dobar ambijent u kojem će bh. rukomet koračati stazama uspjeha", istakao je Šuman.

Na kraju je dodao kako će igrači iz domaćeg prvenstva biti u posebnom fokusu.

"Izuzetno je važno da igrači iz bh. prvenstva budu u reprezentaciji. Osim toga, meni kao selektoru je bitno da li je igrač u Evropi igrao 10 minuta, a 50 sjedio na klupi. S druge strane, u bh. prvenstvu ima dobrih rukometaša koji provedu na parketu 55 minuta i imaju kvalitet. Uglavnom, svi će dobiti šansu. Nametnuti se mogu samo svojim kvalitetom. Meni će to biti najvažnije", zaključio je Šuman.