Damir Doborac, rukometaš
0

INTERVJU / 'Bh. reprezentacija treba jake utakmice'

Razgovarao: Edin Isanović
Damir Doborac
Damir Doborac
Jedan od najboljih rukometaša bh. reprezentacije na nedavno održanom turniru u Finskoj bio je Damir Doborac. Nažalost, naša nacionalna vrsta nije izborila plasman u baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2011. godine u Švedskoj. To je očekivala cijela nacija. Igrač Bosne BH GAS-a je razgovor počeo razočaravajućim tonom: „Ostaje velika žal. Sigurno je da smo mogli i trebali mnogo više. Podbacili smo kada je najviše trebalo“, kaže Doborac.

U presudnom okršaju sa Rumunima cijela ekipa je podbacila?

Činjenica da smo vodili samo na početku utakmice pokazuje da smo zasluženo poraženi.Svi smo svjesni da smo razočarali. Razlog? Igrali smo previše mlako, morali smo biti mnogo agresivniji. Pored toga istako bih da nam nedostaje jakih utakmica, jer u tim okršajima reprezentacija raste. No, sada ne vrijedi gledati unatrag. U jedno sam siguran, ova generacija ima veliki potencijal.

Imali ste odličnu podršku sa tribina?

Navijači su bili fantastični. Hvala im na svemu.

Gledate li Evropsko rukometno prvenstvo u Austriji?

Gledam i uživam.

Zadovoljni ste prikazanim do sada?

Apsolutno. Prvo bih pohvalio organizatore koji su napravili sjajan posao. Pored toga Austrijanci su prezentirali nevjerovatan rukomet. Igrali su odlično. Pozitvno sam iznenađen. Mislim da oni trebaju biti primjer svim reprezentacijam koje teže da nešto naprave. Nekada i male selekcije mogu pomrsiti račune velikima.

Temeljem viđenog do sada kojim selekcijama predviđate poredak u samom vrhu? Danci su uvijek favoriti, a pored njih spomenuo bih još Francusku i Hrvatsku. U posljednje vrijeme mnogo se ulaže u rukomet i napredak je vidljiv. Koje su ambicije Vašeg kluba u nastavku sezone?

Mislim da smo prvenstvo već riješili, bez potcjenjivanja bilo koga. Ulogu favorita trebao opravdati i u Kupu BiH. Cilj uvijek ostaje isti, igrati bolje i doći do trofeja. Napredovati. To bi nas uistinu trebalo dovesti u situaciju da odbranimo duplu krunu, u što duboko vjerujem. Razlog tome je i naš trener Irfan Smajlagić koji svoj posao obavlja profesionalno.

U elitnom klupskom takmičenju situacija nije baš zavidna?

Još nije sve gotovo. Dok god ima šansi ne treba se predavati. Mi ćemo dati sve od sebe za uspjeh. Naravno, meritorna slika iscrtat će se na samom parketu. Šansa postoji, apsolutno!