sport
0

Rovinj položio test: Ljubitelji adrenalina, aviona i zabave uživali u akrobacijama pilota

Piše: Edin Isanović
Nevjerojatni aprilski vikend desio se u Rovinju. Drugo ovosezonsko takmičenje Red Bull Air Race svjetske serije privuklo je nekoliko desetina hiljada posjetitelja u gradić na zapadnoj obali Istre. Ljubitelji ovog sporta stigli su iz gotovo svih dijelova svijeta kako bi prisustvovali spektaklu na nebu, groznici velikog događaja.

Na Red Bull Air Race utrkama piloti su letjeli protiv štoperice, nastojeći zabilježiti što bolje vrijeme u brzom, niskom letu na slalomskoj stazi na kojoj su poredana zračna vrata. Piloti su dostizali brzinu i do 370 kilometara na sat, a kod oštrih okreta bili su izloženi sili ubrzanja do 10 G.

Austrijanac Hannes Arch završio je sa pobjedničkim trofejom u rukama što je donijelo oduševljenje velikom broju njegovih navijača koji su sa austrijskim zastavama slavili u Rovinju. Doputovali su u Hrvatsku u nadi da će svojom podrškom pomoći svom favoritu da dotakne vrh. Na kraju su uspjeli.

"Bio sam pod velikim pritiskom, a to ne volim. Osim moje porodice stiglo je i nekoliko hiljada navijača iz Austrije“, izjavio je Arch nakon takmičenja, presretan konačnim ishodom.

Arch se "osvetio“ Bonhommeu

Pobjednik prve utrke u Abu Dhabiju Paul Bonhomme popeo se na postolje kao drugoplasirani sa samo osam stotinki zaostatka, a trećeplasirani Yoshihide Muroya prvi je Japanac u ovom takmičenju i ujedno prvi koji se popeo na ovo eminentno pilotsko postolje.

Trofeji za pilote koju su im dodijeljeni djelo su akademskog kipara Radivoja Jovičića, a izradio ih je posebno za trojicu najboljih.

Britanac Bonhomme potcrtao je nakon utrke kako se pitao šta se može desiti u osam stotinki i shvatio je kako baš za taj tren može izgubiti finale Red Bull Air Race. Na taj način Arch se donekle osvetio Bonhommeu koji je u jednom od najnapetijih finala u Abu Dhabiju s vremenom 56,439 sekundi pobijedio Austrijanca (56,776).

Njih dvojica sada su poravnati na tabeli, imaju po 21 bod. Svakako, treba istaći da su oni veliki prijatelji, ali su na samom takmičenju najžešći suparnici. Rivalstvo će se nastaviti i na narednim utrkama i najvjerovatnije će neko od njih dvojice postati svjetski šampion.

Bitka za naslov "vladara neba“ nastavlja se u Maleziji

Inače, utrka u Istri imala je rekordni broj srušenih zračnih vrata , ukupno šest. To je potvrdilo da je rovinjska staza jedna od najzahtjevnijih. Dakako, specifičan je bio vjetar koji je utjecao na utrku. Tokom kvalifikacija nije bio jak, ali je za vrijeme takmičenja mijenjao smjer, što je dovelo do udaranja aviona u pilone.

Ipak, Hrvatska je imala privilegiju da po prvi put u historiji ugostiti Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo. Rovinj je prema ocjenama organizatora i ostalih prisutnih drugu utrku ovogodišnjeg prvenstva dočekao i više nego spreman.

Ono što je ostalo najupečatljivije jeste da su ljubitelji adrenalina, aviona i zabave uživali u akrobacijama pilota. U subotu i nedjelju bila je velika potražnja za ulaznicama, a neki su dali i pozamašnu sumu novca kako bi se domogli ovog "čarobnog papirića“.

Arch, Bonhomme, Muroya i ostali piloti dokazali su da je Red Bull Air Race ozbiljan posao i da se ne smije određivati niti milimetar ispod maksimuma.

Najbolji svjetski vozači aviona istakli su na kraju kako su oduševljeni ljepotom Hrvatske. Bitka za naslov "vladara neba“ nastavlja se 17. i 18. maja u Maleziji. Tada bi piloti mogli priskrbiti nove elemente za priču.

Sigurni smo da imaju još dosta toga za reći. A u malom gradiću na zapadnoj obali Istre nadaju se da će i naredne godine ugostiti ovo spektakularno takmičenje.