sport
3

Austrijski pilot Hannes Arch slavio u utrci Red Bull Air Race u Rovinju

Piše: Edin Isanović
Austrijanac Hannes Arch slavio je na drugoj ovosezonskoj utrci Red Bull Air Race svjetskog prvenstva održanog ovog vikenda u Rovinju. On je ostvario najbolje rezultate i tokom treninga i kvalifikacija u petak i subotu i zasluženo je trijumfovao.

Drugi je bio pobjednik utrke iz Abu Dhabija i aktuelni svjetski prvak, Paul Bonhomme. Njih dvojica vodili su žestoku bitku za bodove u zraku iz koje je na kraju kao pobjednik izašao Autrijanac. Treći je bio Japanac - Muroya Yoshihide.

Inače, Arch je imao najveću podršku sa tribina, jer su brojni njegovi sunarodnjaci stigli u ovaj istarski grad kako bi mu dali dodatni poticaj.

"Mi smo piloti, željeli bismo pobijediti u svakoj utrci. Bilo je veliki pritisak. Prijatelji, porodica... nije bilo lako. Lakše mi je letjeti bez pritisaka. U Abu Dhabiju je bilo puno lakše. Međutim, Hrvatska je susjedna zemlja i bila mi je želja pobijediti ovdje. Utrka je bila jako teška", izjavio je novinarima nakon utrke Hannes Arch.

Paul Bonhomme koji je za osam stotinki izgubio prvo mjesto, novinarima je kazao da nije htio otkriti sve karte prerano, ali je kasnije ipak morao "malo više pritisnuti".

"Pitao sam se šta se za tako kratko vrijeme može promijeniti u životu. Onda sam shvatio da mogu izgubiti Red Bull Air Race. Staza je bila izuzetno teška, a kada je oštećen prvi pilon, znao sam da neće biti lako. Tražio sam pravi put", kazao je Britanac na konferenciji za novinare.

Svi piloti naglasili su kako je ovo jedna od najtežih staza u takmičenju, ali i jedna od najinteresantnijih za publiku s obzirom na blizinu staze samoj obali Jadrana i tribinama.

Tokom nokaut sistema došlo do nekoliko kontakata sa pilonima što potvrđuje činjenicu o zahtjevnosti rovinjske staze, a to se prema pravilima takmičenja karakterizira kao diskvalifikacija (osim u posebnim okolnostima). Na ovoj stazi srušen je rekordan broj pilona.

Nakon dvije ovosezonske utrke svjetskog Red Bull Air Race prvenstva Arch i Bonhomme izjednačeni su na prvom mjestu tabele sa po 21. bodom. Naredna utrka šampionata održat će se u Putrajayi, Malezija 17. i 18. maja.

Kaledar utrka:

Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati 28. 2. – 1. 3. Rovinj, Hrvatska 12. 4. – 13. 4. Putrajaya, Malezija 17. 5. – 18. 5. Gdynia, Poljska 26. 7. – 27. 7. Ascot, Velika Britanija 16. 8. – 17. 8.

Dallas/Fort Worth, SAD 6. 9. – 7. 9. Las Vegas, SAD 11. 10. – 12. 10. Kina 1. 11. – 2. 11.