Nagrada za najboljeg sportistu
3

Ronaldo, Messi, James, Bolt i Phelps među kandidatima za Laureus

Totalsport
Nogometaši Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, plivač Michael Phelps, atletičar Usain Bolt, vozač Formule 1 Sebastian Vettel i košarkaš LeBron James samo su neki od sportista koji kandidiraju za godišnju nagradu Laureus.

Nagrada se dodjeljuje sportisti s najboljim uspjesima u 2012. godini, a tajnim glasanjem odabiru ga članovi Svjetske sportske akademije Laureus. Nagrada se dodjeljuje od 2000. godine, a prošlogodišnji slavodobitnik u konkurenciji najboljeg sportiste 2011. godine bio je srbijanski teniser Novak Đoković.

Od ostalih sportista na širem popisu našla su se, između ostalih, i imena britanskog atletičara Moa Faraha, britanskog biciklista Bradleyja Wigginsa, kineskog skakača u vodu Qui Boa, njemačkog bacača diska Roberta Hartinga, pistovnog biciklista Chrisa Hoya, badmintonaša Lin Dana, golfera Roryja McIlroya, te relijaša Sebastiana Loeba.

U Rio de Janeiru će 13. decembra biti obznanjen uži popis kandidata (njih šesterice), a slavodobitnik će biti objavljen u martu 2013. godine, također u Riju.

Osim konkurencije najboljeg sportiste, nagrada se dodjeljuje i za najbolju sportistkinju, ekipu, povratak godine, najboljeg sportistu s invaliditetom, te sportistu koji je najviše napredovao. Dodjeljuju se i nagrade za životno djelo te sportski duh.

Recimo i da je rekorder s četiri osvojena naslova švicarski teniski genije Roger Federer.