sport
1

Rizinov Grand Prix turnir: Mirko Filipović u četvrtfinalu protiv branioca titule King Moa

Piše: E. B.
Mirko Filipović i Muhammed Lawal (Foto: Facebook)
Mirko Filipović i Muhammed Lawal (Foto: Facebook)
Četvrtfinale MMA Grand Prix turnira u organizaciji Rizina će biti održano u japanskoj Saitami danas, a bez ikakve sumnje najviše iščekivana borba će biti ona između Mirka Filipovića i Muhammeda Lawala.

Popularni Cro Cop i King Mo će u ring ući posljednji, a borba neće početi prije 12:00 sati.

Mirko Filipović (42) će se vjerovatno posljednji put pokušati domoći titule, a nakon što je njegov protivnik Wanderlei Silva otkazao borbu, Rizin mu je za protivnika u četvrtfinalu dodijelio prošlogodišnjeg osvajača titule Muhammeda Lawala, poznatijeg pod nadimkom King Mo.

Na većini svjetskih kladionica veliki favorit je 35-godišnji Amerikanac na kojeg je koeficijent 1,40, dok je na Mirka 2,50.

Cro Cop ima visinsku (187 - 183 cm) i težinsku (106 - 97 kg) prednost, no King Mo ima veoma osjetnu prednost u rasponu ruku (201 - 185,5 cm).

Mirko je u posljednjih pet borbi nanizao četiri pobjede. Nakon predaje u 1. rundi protiv Alekseja Olejnika, hrvatski borac je savladao Satoshija Ishiija u dvije borbe (obje tehničkim nokautom u 2. rundi), Gabriela Gonzagu (tehnički nokaut u 3. rundi) i Hyun Man Myunga (predaja u 1. rundi).

S druge strane Lawal je nakon osvajanja Rizin Grand Prixa prošle godine, gdje je savladao Bretta McDermotta (nokaut u 1. rundi), Teodorasa Aukstuolisa (odluka sudija) i Jirija Prochazku (nokaut u 1. rundi), poražen od Phila Davisa (odluka sudija) te je savladao Satoshija Ishiija (odluka sudija).

Pobjednik ovog duela će se u polufinalu sastati protiv pobjednika meča između Tsuyoshija Kohsake i nekadašnjeg sumo hrvača Kaida Hoovelsona koji je najteži učesnik turnira sa čak 180 kg.

Polufinale i finale turnira bit će održano 31. decembra.

Četvrtfinale Rizinovog Grand Prixa

Mirko Filipović (106 kg) - Muhammed Lawal (97 kg)

Tsuyoshi Kohsaka (101,1 kg) - Kaido Hoovelson (180 kg)

Heath Herring (124,5 kg) - Amir Aliakbari (116,1 kg)

Valentin Moldavski (102,2 kg) - Szymon Bajor (105,6 kg)