BosnaGym Sarajevo
384

Ritmička gimnastika kao spoj elegancije, plesa i discipline je sve popularnija među djevojčicama

Piše: Se. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Uprkos hladnoći u velikoj sali u Zetri, mlade takmičarke Kluba ritmičke gimnastike BosnaGym Sarajevo zatekli smo tokom početnog zagrijavanja za svakodnevni trosatni trening. Klub BosnaGym Sarajevo je jedan od desetak klubova ritmičke gimnastike u BiH, a o ovom sportu, sve popularnijem među djevojčicama u BiH, razgovarali smo s trenericama Aidom i Amilom Hadžić, kao i s nekim od djevojaka.

Glavna trenerica i direktorica Kluba Aida Hadžić kaže kako ritmička gimnastika doživljava veliku ekspanziju u BiH, jer je sport koji pomaže u pravilnom razvoju djevojčica i preventivno i korektivno djeluje na razvoj tijela. Ona naglašava da, ukoliko se neko želi baviti ritmičkom gimnastikom i postići rezultate, pored psihofizičkih sposobnosti, mora imati izuzetno razvijenu radnu naviku.

"Ritmička gimnastika je bazični sport i jedan od rijetkih koji okuplja žensku populaciju od najranijeg uzrasta. Interes roditelja i djece za ovu aktivnost je veliki, zbog čega su programi prilagođeni sposobnostima djevojčica i vremenu uloženom u trenažni proces, tako da takmičarke A programa treniraju svakodnevno minimalno tri sata, dok B i C program rade dva-tri puta sedmično", rekla je trenerica Aida.

Osim Aide, u Klubu BosnaGym radi i njena kćerka Amila Hadžić koja je nesebično posvećena radu s mladim takmičarkama, ali i sama postiže zavidne rezultate u gimnastici. Ona nam je objasnila razliku između ritmičke i sportske gimnastike.

"Ritmička gimnastika je praćena baletom, plesom, elegancijom, a osim toga ima i drugačije rekvizite od onih koji se koriste u sportskoj gimnastici. Dakle, dok se u sportskoj gimnastici koriste sprave kao što su parter ili preskoci, u ritmičkoj gimnastici se koriste štrik, obruč, traka, čunjevi i lopta", priča nam Amila.

Djevojke treniraju šest dana u sedmici, po tri sata, što je, kako nam je rekla Amila, malo za ovaj sport. Osim toga, pripreme, vježbe i treninzi nisu nimalo jednostavni i bezazleni.

Djevojčice treniraju u hladnim salama

"Dok kod nas treninzi traju tek tri sata, u Bugarskoj i Rusiji djeca vježbaju i po osam sati dnevno. Sport je veoma zahtjevan jer se radi o pokretima koji nisu uobičajeni u normalnom kretanju. Može biti i opasno jer se vježbe ne mogu izvoditi bez postepene pripreme, mogu se povrijediti tetive ili oštetiti kičma. Samo zagrijavanje traje kao trening u nekim drugim sportovima. Neke djevojčice odmah mogu sve, dok druge za nekih mjesec-dva naprave špagu i most, sve zavisi od toga koliko one to žele i koliko su fleksibilne", kazala je Amila i dodala da su, uprkos svim preprekama i teškoćama, djevojčice zaintresovane za ovaj sport te da idu na mnoga takmičenja i osvajaju puno medalja.

Jedna od poteškoća, zajednička mnogim pozitivnim pričama u našoj zemlji, jeste i uskraćena podrška države. Kako ističu Aida i Amila, sve troškove snose uglavnom roditelji, a za jedno takmičenje koje uključuje plaćanje prijevoza, smještaja, hrane i kotizacije, potrebno je izdvojiti blizu 350 KM. Trenerica Aida apeluje na nadležne institucije da pomognu menadžmentu KJP ZOI'84 da riješi problem grijanja dvorana i tako doprinese razvoju sporta, kako u Općini Centar, tako i u Kantonu Sarajevo.

"Naše takmičarke treniraju u Olimpijskoj dvorani Zetra koja u zimskom periodu nema grijanja i aktivnosti u ovom periodu se tokom četiri-pet mjeseci realizuju u teškim uslovima. Sport je specifičan i optimalna temperatura u dvorani bi morala biti 23 stepena, no to s našom dvoranom nije slučaj. I pored toga, klub smo koji na međunarodnom nivou ostvaruje zavidne rezultate, a naše takmičarke su dostojanstvene ambasadorice BiH", rekla je trenerica Aida Hadžić.

Ritmička gimnastika je za takmičarke način života

Uprkos niskim temperaturama u trenažnoj sali u Zetri, mladim takmičarkama ne fali ni volje ni entuzijazma, pokazuju veliko odricanje i ljubav prema ovom sportu. Tako Asja Ćorić na treninge dolazi iz Konjica, Asja Delić iz Ilijaša, a Hana Kovačević iz Visokog. Najznačajnije rezultate dosad su ostvarile Sara Ažman, Ena Smajić i Sarah Lopčalija, jedna od najmlađih takmičarki.

Jedna od djevojčica koja se bavi ritmičkom gimnastikom je i Asja Ramić koja pohađa šesti razred OŠ Isak Samokovlija u Sarajevu. Asja trenira ritmičku gimnastiku već pet godina i od samog početka je znala da je ovo sport kojim se želi intenzivno baviti. Priča nam kako je ponekad teško uskladiti školske obaveze i treninge, ali se trudi da organizuje svoje vrijeme i stigne sve.

"Gimnastika je za mene način života. Ona zahtijeva posvećenost, naporan rad, disciplinu, koncentraciju, ali, prije svega, ljubav prema tom sportu. Mislim da je ovo jedan od najljepših sportova za djevojčice jer oblikuje i popravlja držanje tijela. Također, kroz ovaj sport sam naučila i koliko je bitna zdrava ishrana", rekla nam je Asja i uz smijeh dodaje da, iako se trudi da jede zdravu hranu, ponekad pati za slatkišima.

Treninzi traju dva-tri sata pet dana u sedmici i Asja kaže da, iako rade naporno, treninzi su zabavni i super se druže.

"Posebno je dobro kada idemo zajedno na takmičenja van Sarajeva. Putujemo zajedno, pomažemo jedne drugima da se obučemo, napravimo frizure i našminkamo se, ohrabrujemo jedna drugu ili tješimo ako treba", priča Asja.

Zavidna postignuća rezultat su energije i volje djevojaka

Ova jedanaestogodišnjakinja je učestvovala na mnogobrojnim takmičenjima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj. Na posljednjem takmičenju Friendship Tournament u Beogradu, koje je održano u oktobru ove godine, osvojila je drugo mjesto u vježbi s čunjevima.

"Namjeravam se baviti ritmičkom gimnastikom dok god budem mogla. Želim još puno toga naučiti od svoje trenerice Aide Hadžić, napredovati i učestvovati na međunarodnim takmičenjima", rekla je Asja i dodala da se nada da će se u BiH više pažnje posvećivati ovom sportu.

Jedna od mlađih takmičarki je i učenica OŠ Grbavica I Ena Smajić koja je dosad učestvovala na više od 40 takmičenja na kojima je postizala zavidne rezultate i skoro uvijek osvajala neko od prva tri mjesta. Ljupka Ena nam je rekla da se ritmičkom gimnastikom bavi već tri godine te da uživa u tome, potvrdivši to i kratkim odgovorima, žureći da se vrati treningu.

Ostale takmičarke koje uspješno predstavljaju Klub na međunarodnim turnirima su Sara Ažman, Melika Kulaglić, Iman Agić, Asja Delić, Hana Kovačević, Sarah Lopčalija, Aya Štukan, Sara Husomanović, Asja Čorić, Elena Sejdinović, Uma Jovanović i Ayani Musa.

Trenerica Aida Hadžić je u trenerskom poslu još od srednjoškolskih dana, od davne 1981. godine. Ističe kako su kontinuirani sportski rezultati samo jedan od pokazatelja dugogodišnjeg rada, a njen najveći ponos su takmičarke koje su danas uspješne u svojim poslovima.

"U našem klubu su mladost, energija i želja za stjecanjem novog znanja i iskustva pokazale odlične rezultate", rekla je Aida Hadžić za kraj našeg razgovora.