Reli Dakar
54

Uznemirujući video / Reli vozač pregazio navijača na stazi, preminuo je na putu do bolnice

H. H.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nezapamćena tragedija desila se tokom devete etape čuvenog relija Dakar kada je Čeh Ales Loprais (43) pregazio jednog italijanskog navijača (69), koji je preminuo na putu do bolnice.

Riječ je o utrci kamiona, a Loparis tvrdi da čak nije ni primijetio nesretnog navijača, koji se na stazi našao za potrebe fotografisanja svoje supruge.

"Imam jako lošu vijest. Rekli su mi kad sam se vratio s devete etape. Već smo bili u krevetu kad su mi pokazali snimak utrke na kojoj smo greškom udarili čovjeka koji je fotografisao svoju suprugu iza dine. Bio je povrijeđen. Osećao je mučninu i vrtoglavicu. U sljedeća dva-tri sata na putu do bolnice doživo je srčani udar", rekao je Čeh koji je objavio i snimak nesreće.

"Ljudski život je prekinut zbog mene, indirektno, jer sam ja vozio. Moram priznati da ni ja ni moja ekipa to nismo primijetili. Imamo onboard i druge video zapise koji to dokazuju. Ali to ne mijenja da je čovjek izgubio život. Došao je vidjeti Dakar i nažalost je bio iza one dine... A mi nismo vidjeli to, niko od nas", dodao je.

Loprais je uputio izraze najdubljeg saučešća porodici stradalog, poručivši da će ga ova tragedija pratiti cijeli život.

Inače, ušli smo u završnicu ovogodišnjeg relija u Dakaru, koji se od 1. do 16. januara vozi u Saudijskoj Arabiji, a rezime prve sedmice pročitaje ovdje.