Dosad najvažniji trenuci
0

Rezime prve sedmice relija Dakar u Saudijskoj Arabiji

D. B.
Ušli smo u završnicu ovogodišnjeg relija u Dakaru, koji se od 1. do 16. januara vozi u Saudijskoj Arabiji, aovo su najbitniji trenuci dosad voženih etapa.

Etapa 8 (Al Duwadimi – Rijad), udaljenost - ukupna/specijalna: 476 km/346 km

Uprkos lošim vremenskim uslovima tokom cijele sedmice, konvoj takmičara stigao je u Rijad u nedjelju. Sebastien Loeb je osvojio etapnu pobjedu nakon što je Carlos Sainz dobio kaznu od pet minuta zbog prebrze vožnje, čime mu je oduzeto prvo mjesto. Međutim, branitelj naslova Al-Attiyah ostaje na pole positionu za osvajanje petog naslova u Dakaru dok se nalazi na vrhu poretka u kategoriji automobila.

U utrci motora, Kevin Benavides iz Red Bull KTM Factory Racinga uživao je u uspješnom danu i sada ima samo 13 sekundi zaostatka za vodstvom, dok su timski kolege Toby Price i Matthias Walkner obojica u Top 10.

“Počeo sam sa začelja i uhvatio dečke naprijed nakon posljednjeg točenja goriva. Sada želim dati sve od sebe u drugoj sedmici", rekao je Benavides.

Guillaume De Mevius i suvozač François Cazalet u T3 klasi, zadržali su ukupno vodstvo u kategoriji, ali znaju da će biti pod pritiskom – kao što su bili tokom osme etape – od AJ Jonesa i timskog kolege Setha Quintera iz Red Bull Off-Road Junior Team USA by BFGoodrich.

Takmičari su imali 24 sata za odmor, oporavak i podešavanje vozila za drugu sedmicu Dakara.

Etapa 7 (Rijad - Al Duwadimi), udaljenost - ukupna/specijalna: 528 km/333 km

Dok je sedma etapa bila otkazana za motore i quadove, nije bilo pauze za takmičare na četiri točka u borbi sa izazovnom rutom.

Nije bilo promjena na čelu automobilske utrke budući da su branitelj naslova Nasser Al-Attiyah i suvozač Mathieu Baumel imali prednost od više od sat vremena u odnosu na najbližeg konkurenta.

“Ovo stvarno nije bila laka etapa. Izgubili smo nekoliko minuta, ali smo se pobrinuli da se postavimo u dobru poziciju za dalje", kazao je katarski vozač

Bio je to još jedan dobar dan za Rokasa Baciušku iz Red Bull Can-Am Factory Teama jer su Litvanac i njegov suvozač Oriol Mena osigurali pobjedu u trećoj etapi i sada su na vrhu ukupnog poretka T4.

Ostvaren je i hat-trick etapnih pobjeda za Red Bull Off-Road Junior Team USA by BFGoodrich zahvaljujući Amerikancu Guthrieju Jr. i suvozaču Kellonu Walchu. Dvojac je odnio pobjedu nakon nekoliko tijesnih utrka protiv timskih kolega koje čine par Seth Quintera/Dennis Zenz i vodećeg para Guillaume De Mevius/François Cazalet.

Motocikli i quadovi ponovno pridružuju reliju za Etapu 8, a brzinska etapa duga 345 km bit će posljednja u prvoj sedmici Dakara.

Etapa 6 (Ha'il – Rijad), udaljenost - ukupna/specijalna: 560 km/358 km

Šesta etapa zahtijevala brze odluke u skraćenoj specijalnoj etapi i velikoj povezničkoj ruti do Rijada - promijenjenoj zbog teških poplava u regiji Al Duwadimi u Saudijskoj Arabiji. Vodeći u automobilu Al-Attiyah postigao je drugu uzastopnu etapnu pobjedu sa suvozačem Mathieuom Baumelom, dok su suparnici iz tima Team Audi Sport Stéphane Peterhansel i Edouard Boulanger te Carlos Sainz i Lucas Cruz morali uvidjeti da su njihove nade za naslov, nažalost završile zbog nezgoda na terenu.

"Jako smo se trudili i zadnjih 40 km imali smo pokvarenu pumpu volana. Izgubili smo puno ulja. Srećom, uspjeli smo stići do kraja etape", kazao je Al-Attiyah.

Manje od 20 minuta dijeli osam najboljih vozača u moto utrci jer je dvostruki pobjednik Price osvojio treće mjesto dana kako bi učvrstio drugo mjesto u ukupnom poretku, a dan je bio dobar i za Belgijca De Meviusa i suvozača Françoisa Cazaleta jer su postavili najbrže T3 vrijeme dana za povećanje ukupnog vodstva - Red Bull Off-Road Junior Team USA posade Seth Quintero/Dennis Zenz i AJ Jones/Gustavo Gugelmin također su imali dobru vožnju.

Etapa 5 (Ha'il - Ha'il), udaljenost - ukupna/specijalna: 645,04 km/373 km

Pijesak na petoj etapi u četvrtak izazvao je mnogo problema, ali nije moglo bolje proći za branitelja naslova u automobilu Al-Attiyaha i suvozača Baumela u njihovoj Toyoti GR DKR Hilux T1+.

Razlog zbog kojeg su morali toliko forsirati bila je najava organizatora da će dopustiti timu Audi Sport da poveća maksimalnu snagu svojih Audi RS Q e-tron E2 automobila s posadom Peterhansel/Boulanger i Sainz/Cruz koji će koristiti dodatnu snagu.

Bolest i sudari uzdrmali su poredak motociklista s vodećim Danielom Sandersom koji je morao voziti iako se zdravstveno osjećao loše, a dvojac Red Bull KTM Factory Racing koji čine Price i Argentinac Kevin Benavides iskoristio je prednost za pomak na drugo i treće mjesto u ukupnom poretku.

Nažalost, Španjolka Laia Sanz i vozač Maurizio Gerini su se sudarili, ali srećom nisu povrijeđeni.

Etapa 4 (Ha'il - Ha'il), udaljenost - ukupna/specijalna: 574,01 km/425 km

Nemilosrdni tempo utrke 2023. nastavio se u srijedu s 425 km preko pustinjskih kanjona i zastrašujućih pješčanih dina dok su se borili teškaši Dakara Sébastien Loeb/Fabian Lurquin i Peterhansel/Boulanger.

Obje su posade vodile etapu u različitim tačkama tokom dana u kategoriji automobila prije nego što je deveterostruki pobjednik WRC-a Loeb prešao liniju 13 sekundi brže od 14-strukog pobjednika Dakara Peterhansela.

"Pokušali smo jako gurati na ovoj pozornici. Cijelo smo vrijeme bili u punom napadu", istakao je Loeb.

Ostvarena je još jedna pobjeda u T3 etapi za Red Bull Off-Road Junior Team USA zahvaljujući Amerikancu Mitchu Guthrieju Jr. i suvozaču Kellonu Walchu, koji sada vode na ljestvici T3, a slijede ih De Mevius/Cazalet na drugom mjestu i AJ Jones/Gustavo Gugelmin kao treći.

Dnevne emisije pogledajte ovdje, a rezultate ovdje.