Vrhunska atrakcija
506

Red Bull spektakl na najljepšoj svjetskoj skakaonici: Najhrabriji već "poletjeli" sa Starog mosta

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Tačno u podne počeo je trodnevni spektakl u Mostaru – Red Bull Cliff Diving 2018. Najatraktivniji svjetski skakači počeli su prve treninge na najljepšoj svjetskoj skakaonici.

Danas su na programu prvi treninzi za skakače i skakačice te obaveze za medije, sutra od 12:20 na programu je prva serija skokova, od 13:15 je planirana druga serija. Veliko finale trodnevnog spektakla je u subotu od 12 sati s dvije posljednje serije i proglašenjem pobjednika.

Prve ovogodišnje skokove sa Starog mosta s velikom pažnjom pratio je i jedan od favorita i trećeplasirani u ukupnom poretku Red Bull serije, Meksikanac Jonathan Paredes. On je jedan od miljenika mostarske publike, a za naš portal kratko je najavio ovogodišnje Red Bull skokove.

"Moja očekivanja od ovog vikenda su kao i uvijek velika, najveća, uvijek očekujem najbolje. Veoma sam sretan što sam ponovo ovdje, Mostar je mjesto gdje se zaista volim natjecati, ljudi me vole i to osjetim", kazao je za Klix.ba Jonathan Paredes.

Kad smo ga upitali kako se nosi s ulogom favorita kazao nam je da mu je to uvijek posebno zadovoljstvo i da uživa u adrenalinu koji kreira ovo takmičenje, posebno jer u Mostaru osjeća pozitivnu emociju od brojne publike koja mu daje dodatni motiv.

"Stari most je stvarno nevjerovatan, prelijep... Idemo u toku godine po mnogim lijepim mjestima, ali Mostar je zaista poseban. Ljepota mosta i grada uz ogromnu tradiciju skakanja čini ovo mjesto najzanimljivijim", izjavio je Paredes.

Nakon pet skakaonica u kalendaru ove godine vodi Amerikanac Steven LoBue, drugi je Britanac Gary Hunt, a Paredes je treći. Kod djevojaka je Mostar četvrta skakaonica, a vodeća je Australka Rhiannan Iffland. Drugoplasirana je Meksikanka Adriana Jimenez, a treća Kanađanka Lysanne Richard. Red Bull Cliff Diving 2018 završava narednom skakaonicom u Italiji.

Prošlogodišnji pobjednik u Mostaru Gary Hunt traži dvije pobjede na posljednje dvije skakaonice da se vrati na sami vrh i osvoji cijelu sezonu.

"Očekuje me mnogo posla, Steven LoBue ima devedeset poena prednosti, ali u dobroj sam formi i očekujem najbolje. Bit će sigurno velika borba, nas nekoliko smo zadnje tri skakaonice nastupali u odličnoj formi. U ženskoj konkurenciji favorit je Rhiannan, skače najteže skokove i od nje očekujem najviše", kazao je za Klix.ba Hunt.

U Mostar je drugu godinu zaredom doputovao i direktor takmičenja, slavni četverostruki zlatni olimpijac Greg Louganis.

"Sve je sjajno, vrijeme, ljudi, grad, posebno ovaj prekrasni most. Jako smo uzbuđeni pred službeni početak takmičenja. Teško je kazati ko su favoriti ovog vikenda, pregršt sjajnih sportaša u obje konkurencije. Sjajno je gledati LeBouea, Hunt se vratio u veliku fromu, Jonathan je uvijek najbolji kad je to potrebno, Michal... Ima sjajniih klinaca koji su dobili wildcard, kod koji se vidi veliki napredak i koji žele uskočiti u cipele velikih šampiona", kazao je za Klix.ba direktor takmičenja Louganis.

Red Bull vikend idealan je za posjetiu Mostaru. Grad je već pun turista, a posebne gužve očekuju se u dva naredna dana. Red Bull organizira i poseban voz. Spektakl je već počeo...