sport
0

Red Bull Road Rage: Spust niz Jahorinu vrtoglavom brzinom

Klix.ba
U subotu 6. jula, na novoj cesti Jahorina – Lukavica po prvi put u BiH održan je Red Bull Road Rage, takmičenje u biciklističkom spustu.

Riječ je o utrci koja se vozi po four-cross sistemu (istovremeno startuju četiri takmičara, a dvojica najbržih prolaze u naredni krug), tako da smo u subotu – umjesto" četiri mladića koji idu s Trebevića" mogli vidjeti četiri mladića koji na biciklima vrtoglavom brzinom jure niz 3,5 kilometra dugu stazu na Jahorini. Učešće u utrci uzela su 44 biciklista koje ni kiša, koja je pljuštala tokom drugog dijela takmičenja, nije spriječila da se strmoglave niz stazu u lovu na pobjedu i titulu kralja Red Bull Road Ragea.

Finala su se domogli Janos Köhler, Mario Kojić, Stefan Tešanović i Nikola Solomun, a najbrži je na kraju bio Janos Köhler (koji je postizao brzinu od čak 97,3 km/h).

Köhleru, koji živi u Dublinu (Irska) i radi kao mountain bike vodič, ovo je sedmo učešće na Red Bull Road Rageu – do sada je učestvovao u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji (gdje je također pobijedio), Latviji, Izraelu i Poljskoj.

"Jednostavno sam lud za Red Bull Road Rageom i učestvujem gdje god da se organizuje. Jako mi je drago da sam došao ovdje, jer sam dugo čekao ovu drugu pobjedu. Na kraju je ovo ispalo i kao odmor, jer zemlja i priroda su zaista predivni", izjavio je pobjednik nakon proglašenja.

Drugo mjesto zauzeo je Mario Kojić (Biciklistički klub Modriča). Mario je trostruki državni prvak u mountain bikingu (MTB), predstavljao je BiH na MTB Svjetskom kupu u Italiji ove godine, i pobjednik je svih pet utrka Škoda XC (cross country) lige 2012 i dosadašnje tri utrke ove lige u 2013. godini. Trećeplasirani je bio Stefan Tešanović, također iz BK Modriča, inače trećeplasirani na državnom MTB prvenstvu 2012 i učesnik Škoda XC lige. Četvrto mjesto osvojio je Nikola Solomun (Banja Luka), koji je bio četvrtoplasirani i na državnom MTB prvenstvu 2012 u kategoriji juniora, a vozio je i dosta međunarodnih downhill utrka.

Finalisti su dobili i vrijedne nagrade, koje su osigurali organizatori i partner utrke Sony: za 1. mjesto 800 KM i Sony Action Cam, za 2. mjesto 600 KM i vodootoporni Sony walkman, za 3. mjesto 400 KM i DJ slušalice i za 4. mjesto 200 KM i prenosivi punjač za baterije.