sport
0

Red Bull Dajak: Andrej Zamalo ponovo najbolji

Klix.ba
(Foto: Dron.ba)
Na rijeci Vrbas u Banjoj Luci, proteklog vikenda održana je još jedna Red Bull Dajak utrka. Sada već tradicionalno vožnja čamcem na brzoj rijeci privlači veliki broj takmičara i posjetitelja.

Vodostaj Vrbasa i ove godine bio je dobar te je više od 40 prijavljenih takmičara kao i više od tri stotine gledatelja uživalo u jednodnevnoj 4-cross zabavi. Za one koji to ne znaju, ovo je utrka u kojoj četiri takmičara startuju istovremeno. Vozi se uzvodno i nizvodno, a na stazi su postavljene bove oko kojih se učesnici moraju okrenuti.

Cilj je bio odvesti stazu bez grešaka i stići prvi na cilj. Namjerni fizički kontakt za vrijeme vožnje znači diskvalifikaciju. Pobjednici iz svake vožnje prolaze u naredni krug i tako sve do finala u kojem se saznaje ko je najbrži i najvještiji dajakaš. Utrka je ove godine bila neizvjesna do samog kraja. Ipak, najvještiji je i ovaj put bio Andrej Zamalo. Drugi i treći bili su Igor Kuzmanović, odnosno Đorđe Trninić.

"Ove godine je bila mnogo uzbudljivija trka nego ranijih godina. Možda je ovaj put staza bila bolja. Pomjeranjem startnog bloka dobili smo bolju struju tako da je na stazi bilo dosta gužve. Ove godine bila je uspješna i Red Bull Dajak radionica u kojoj je učestvovalo više od deset učesnika. Oni su učestvovali u kvalifikacionom dijelu i dobrim su se pokazali. Očekujem da će sljedeće sezone takmičenje biti još zanimljivije", izjavio je Zamalo.

"Očekivano, prva tri mjesta iz Dajak kluba Banja Luka. Najviše smo na vodi, najviše guramo. Međutim, svaka trka je nepredvidiva i već u polufinalu je bilo situacija koje su bile izvan očekivanja", rekao je Igor Kuzmanović.

"Malo mi je falilo za drugo mjesto, ali isto tako, imao sam sreće u polufinalu. Mogu reći da je ove godine bila najjača konkurencija", kazao je Đorđe Trninić.

Inače, tradicija vožnje dajakom na rijeci Vrbas seže stotinama godina unazad.

Nastao iz potrebe da se pređe brza rijeka i plovi uzvodno i nizvodno, dajak je jedinstvena vrsta čamca karakteristična za ovaj kraj. Nalik je na kanu, ali njime se upravlja stojeći i pomoću dugačkog vesla.